KOTLETY WIEPRZOWE (KARKOWKA) Z GRILLA

KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA

Sezon grillowy można uznać już za otwarty :) Niedługo majówka i kolejne przepisy na moim blogu będą dotyczyły posiłków na świeżym powietrzu - pojawią się przepisy na piknik i na grilla. Zachęcam serdecznie do zaglądania po ciekawe inspiracje :) Dzisiaj pieczenie na grillu to nie tylko technika przyrządzania potraw, ale przede wszystkim sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi i rodziną. 

Dzisiaj przedstawiam przepis na KOTLETY WIEPRZOWE Z GRILLA, czyli popularna karkówka. Polecam!


----------------------------------------
Liczba porcji : 6-8
Czas przygotowania : 40 minut*
----------------------------------------

* oprócz czasu na marynowanie (2h)

SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg karkówki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: czosnek miażdżymy i rozcieramy z solą - mieszamy z papryką, imbirem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem.

Krok 2.
Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, kroimy na plastry o grubości ok. 1,5cm, lekko je rozbijamy tłuczkiem (płaską stroną), nacieramy przygotowaną marynatą, smarujemy oliwą, układamy jeden na drugim i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Krok 3.
Zamarynowane kotlety układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy z obu stron, aż się zrumienią.

Kotlety podajemy gorące, możemy je posypać utartym, żółtym serem i gdy się stopi, podać je z musztardą i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger