ZEBERKA Z GRILLA

 
ŻEBERKA Z GRILLA
W MOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ  pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka!


-----------------------------------------------------------------------
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa
-----------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki keczupu 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz
dodatki:
  • pieczone ziemniaki
  • marynowane papryczki
  • marynowane korniszony
  • natka pietruszki do dekoracji
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę.

Krok 2.
Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Krok 3.
Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą.

Gotowe, zrumienione żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego :) 

ŻEBERKA Z GRILLA - MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA

 Zobacz również przepis na karkówkę z grilla>>>
http://www.e-ksiazkakucharska.pl/2014/04/kotlety-wieprzowe-karkowka-z-grilla.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger