MUFFINKI Z CZEKOLADA

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na MUFFINKI Z CZEKOLADĄ - takie małe co nie co na słodko, idealne na podwieczorek, na przyjęcie i w sam raz na piknik. W środku są bardzo puszyste, z kawałkami czekolady, która cudownie rozpuszcza się w ustach.

Uwaga! Bardzo szybko znikają z talerza :)

 Przepis na te muffinki podpatrzyłam na stronie kotlet.tv i oto co wyszło...


---------------------------------------
Liczba porcji: 12 
Czas przygotowania: 35 - 40 minut
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła 
  • 1 jajko
  • czekolada mleczna (można pół na pół trochę białej i mlecznej)
www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Masło rozpuszczamy - odstawiamy, aby przestygło.

Krok 2.
Przygotowujemy 2 miski:
-w jednej łączymy składniki mokre, czyli: jajko, rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko;
-w drugiej łączymy składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.

Krok 3.
Przesypujemy składniki suche do mokrych - mieszamy.

Krok 4.
Do ciasta wsypujemy pokrojoną czekoladę - mieszamy.

*część czekolady możemy drobniej pokroić i takimi kawałeczkami obsypać wierzch muffinek (jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika)

Krok 5.
Wlewamy ciasto do papilotek, mniej więcej do 2/3 ich wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - pieczemy około 20-25 minut (aż będą złocistobrązowe).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

1 komentarz:

  1. przepis świetny a babeczki wychodzą pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger