LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami



Lasagne bolognese.

Jak w domu zrobić  lasagne z sosem bolońskim i beszamelowym - sprawdzony przepis krok po kroku.

Lasagne z mięsem przepis.



------------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 300g zmielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowego)
  • 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml czerwonego wina
  • 100ml śmietanki 30-36%
  • 300g płatów ciasta lasagne
  • 300g cebuli
  • 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 200g sera mozzarella
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 100g utartego, twardego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • masło do wysmarowania formy
dodatkowo:
  • natka pietruszki do dekoracji
  • listki melisy do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku.

Krok 2.
Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito.

Krok 3.
Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się zrumienią, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę zasmażamy.

Krok 4.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.

Krok 5.
Przygotowujemy sos serowy : na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki, zasmażamy, cały czas mieszając, pilnujemy aby mąka nie przypaliła się, a jedynie straciła smak surowizny. Następnie dolewamy zimne mleko, energicznie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, mieszamy z połową utartego sera, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 6.
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody, solimy, do wrzątku wkładamy lasagne i gotujemy 4-6 minut. Ugotowane lasagne wyjmujemy  łyżką cedzakową i układamy na czystych ściereczkach.

Krok 7.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie kładziemy 5 łyżek sosu serowego, na nim rozkładamy warstwę lasagne, na nich kolejno warstwy : 1/3 duszonego mięsa, 1/3 sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy 25 minut w 180-200 stopniach. Podajemy na wygrzanych i udekorowanych talerzach.

Smacznego :)




2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger