PIEROGI Z JAGODAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
PIEROGI Z JAGODAMI.

Sezon na jagody w pełni, więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pierogi z jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis!

SKŁADNIKI:
na ok. 40 pierogów
  • 1 szklanka obranych i opłukanych jagód
  • cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka wchłonie
  • 1 łyżeczka oliwy (ewentualnie)
  • szczypta soli
 dodatkowo:
  • śmietanka lub masło do polania
  • jagody do posypania
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji
  • 1 łyżka masła do gotowania
 
www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski, oprószamy szczyptą soli, dodajemy żółtko i ewentualnie łyżeczkę oliwy, na początek wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka. Całość miksujemy - w razie potrzeby dolewamy wodę lub mleko lub dosypujemy mąkę - miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło.

Krok 2.
Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy krążki ( śr. ok.3- 4cm). Na każde kółeczko nakładamy ok. 1 płaską łyżeczkę jagód, dodajemy cukier, zlepiamy, formując zgrabnego pierożka -  i tak dalej.

Krok 3.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę masła, porcjami wrzucamy przygotowane wcześniej pierożki - gotujemy na małym ogniu ok.2 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierożki  z jagodami podajemy polane śmietaną lub masłem, posypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami melisy cytrynowej.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger