DZEM ANANASOWY Z KAWALKAMI OWOCOW

www.e-ksiazkakucharska.pl

DŻEM ANANASOWY Z KAWAŁKAMI OWOCÓW


Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, taki właśnie jest ten dżem ananasowy. Można go przygotować w zasadzie o każdej porze roku -   ewentualnie wystarczy jedynie 'upolować' ananasa w promocji ;) Dżem świetnie się przechowuje. Przepis na ten domowy dżem jest trochę inny od pozostałych, ponieważ został przygotowany na cukrze żelującym - taka odmiana. W ten sam sposób możemy przygotować dżem bądź konfiturę w zasadzie z każdego rodzaju owoców.


-------------------------------------------------
Liczba porcji : około 7 słoiczków po 200ml
-------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 kg miąższu z ananasa (pokrojonego w niewielkie kawałki)
  • 500g cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obranego, pokrojonego w kostkę ananasa wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy - odstawiamy na 4 godziny (macerujemy).

Krok 2.
Garnek ze zmacerowanym ananasem stawiamy na ogniu, podgrzewamy, cały czas mieszając, gdy się zagotuje, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, dalej mieszamy.

Krok 3.
Gotowy, gorący dżem wkładamy do idealnie czystych, ciepłych słoiczków, zakręcamy i gotowe.

Dżem świetnie i długo się przechowuje - najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger