DZEM MORELOWY

www.e-ksiazkakucharska.pl

DŻEM MORELOWY


Konfitury można przygotowywać ze wszystkich gatunków owoców, ale najczęściej przyrządzamy je z truskawek, wiśni i moreli. W dobrze wysmażonych konfiturach owoce są całe, szkliste  i nie wypływają na powierzchnię syropu. 

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek.

Polecam!

 

W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.


-----------------------------------------------------
Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml
-----------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1kg moreli (ze skórką i pestkami)
  • 300g cukru
  • 100g miodu
  • 200ml wody źródlanej lub stołowej (z kranu może zepsuć smak dżemu)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Opłukane morele przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, zasypujemy cukrem - odstawiamy na kilka godzin (macerujemy)

Krok 2.
W garnku rozgrzewamy miód z 200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, dodajemy morele, od czasu do czasu mieszając, powoli doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu, syrop gotujemy, aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy, mieszając, aż dżem stanie się gęsty, zdejmujemy z ognia.

Gotowy, gorący dżem morelowy nakładamy do idealnie czystych, bardzo ciepłych słoiczków i zamykamy je.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger