DZEM Z LESNYCH OWOCOW

DŻEM Z LEŚNYCH OWOCÓW

 

Coraz mniej Pań domu robi dziś przetwory. Powodem może być coraz mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje  darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców, który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym.


W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw.

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 2 szklanki poziomek
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka przeznaczonego do smażenia przetworów wkładamy opłukane i osączone owoce, zasypujemy cukrem, stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 20 minut, od czasu do czasu potrząsamy rondlem.

Krok 2.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone, wygrzane słoiczki, pasteryzujemy w temp. 85 stopni przez 15 minut, studzimy w garnku, w którym były pasteryzowane.

Dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :) 




Inspiracją do przygotowania tego dżemu był przepis Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów".

2 komentarze:

  1. Wspaniałe składniki dżemu i efekt piękny i jak się domyślam, smakowity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger