GALARETKA PORZECZKOWA

 
www.e-ksiazkakucharska.pl
GALARETKA PORZECZKOWA

 

Do mojej spiżarni, tego roku, trafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam!

W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.


SKŁADNIKI: 
  • 1,5kg obranych, czerwonych porzeczek
  • 75 dag cukru (miałki kryształ)

PRZYGOTOWYWANIE:

 Krok 1.
Zdrowe i jędrne porzeczki wkładamy do garnka, stawiamy na niewielkim ogniu, miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę, powoli doprowadzamy do wrzenia - gotujemy przez 10 minut (uważamy, aby nie przekroczyć tego czasu).

Krok 2.
Rozgotowane porzeczki cedzimy przez perlonowe sito, wyłożone kilkakrotnie gazą - bardzo delikatnie wyciskamy sok.

Krok 3.
Do soku z porzeczek dodajemy odważony cukier, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut - sok powinien tylko lekko mrugać.

Krok 4.
Zdejmujemy garnek z ognia , robimy próbę gęstości (kropla galaretki wylana na zimny spodek nie powinna się rozpłynąć).
Gorącą galaretkę  przelewamy do bardzo ciepłych i suchych słoików - gdy wierzch galaretki podczas stygnięcia lekko się zetnie, wlewamy na wierzch łyżeczkę spirytusu - słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. 
Galaretka doskonale się przechowuje.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl


Galaretka porzeczkowa została przygotowana wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów Kuchni Polskiej". Serdecznie dziękuję autorce za ciekawe i zawsze niezawodne inspiracje kulinarne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger