KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY

www.e-ksiazkakucharska.pl

KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY


Dzisiaj przedstawiam przepis na uwielbiany przez dzieci kompot truskawkowo-gruszkowy. Ma piękny, intensywny kolor, wspaniały smak i zapach, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.Sezon na świeże owoce w pełni, więc zachęcam do gotowania takich domowych, zdrowych kompotów :) Podajemy na ciepło lub schłodzony. Polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik!


SKŁADNIKI:
  • 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek
  • 2 umyte jabłka
  • 2 umyte gruszki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • gałązka melisy cytrynowej
  • 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej)
  • sok z cytryny do smaku
  • płynny miód do smaku (naturalny)

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy wraz z truskawkami do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru, zasmażamy przez około 2 minuty, mieszając, aby cukier dokładnie pokrył owoce i rozpuścił się nieco.

Krok 2.
Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut.

Krok 3.
Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem.

Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger