KONFITURY Z MORELI

www.e-ksiazkakucharska.pl

 KONFITURY Z MORELI

 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KONFITURY Z MORELI. Sezon na przetwory domowe u mnie w pełni, więc następne przepisy będą dotyczyły przygotowywania zapasów na zimę ;) Podam sprawdzone przeze mnie przepisy - tylko te niezawodne i najlepsze. Zapraszam do odwiedzania Mojej Książki Kucharskiej. Polecam!


--------------------------------------------------
Liczba porcji : 10-11 słoiczków po 250ml
--------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg dorodnych, dojrzałych moreli (waga z pestkami, przed obraniem)
  • 2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody źródlanej lub stołowej (z kranu może zepsuć smak konfitury)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy syrop : w garnku gotujemy z wody i cukru syrop - kiedy cukier całkowicie się rozpuści, odstawiamy całość do wychłodzenia.

Krok 2.
Morele zalewamy wrzątkiem, trzymamy 8 minut, cedzimy, obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, usuwamy pestki - wkładamy do chłodnego syropu.

Krok 3.
Syrop z owocami stawiamy na ogniu, bardzo powoli podgrzewamy - gdy się zagotują, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, mieszamy - odstawiamy.

Czynność powtarzamy jeszcze 4-5 krotnie przez kolejne 2 dni.

 Konfitury są dobrze wysmażone, gdy owoce są szkliste, zawieszone w gęstym syropie i mają różowo-miodowy kolor.

Krok 4.
Gorące konfitury rozkładamy  do idealnie czystych słoiczków (wygrzanych), na wierzch lejemy łyżeczkę spirytusu i szczelnie zamykamy.


W ciemnej i suchej piwnicy przechowują się bardzo dobrze nawet przez 2 lata.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Konfitury przygotowane zostały wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz "1001 przepisów Kuchni Polskiej".

5 komentarzy:

  1. czy nie za dużo cukru?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru w tym przepisie jest odpowiednia. Przygotowałam ja z przepisu od Pani Ewy Aszkiewicz z książki 1001 przepisów. Konfitura świetnie smakuje i się przechowuje - mam nawet jeszcze kilka sloiczkow z zeszłego roku i są super... polecam i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. DZiękuję za wyjaśnienie. Przeraziłam się ogromem syropu, bo owoce zatonęły w nim. I jeszcze jedno pytanko: czy spirytus dodawany na koniec chroni przed psuciem? Ela

      Usuń
    3. Tak, ale i bez spirytusu będą się dobrze przechowywać - cukier jest świetnym konserwantem.

      Usuń
  2. A to moj skromny artykuł o moreli :) http://zielarniaimbir.blogspot.com/2015/08/naukowcy-odkryli-na-nowo-pestki-moreli.html#more

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger