OCET ESTRAGONOWY

OCET ESTRAGONOWY


Żeby zachować ostry smak i zapach octu oraz aby nadać daniom niepowtarzalny i pikantny smak, można aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych.

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam!


W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.

SKŁADNIKI:
na 1 litr octu
  • świeże gałązki estragonu
  • 1 litr octu owocowego  ( lub 9% )
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Gałązki estragonu siekamy (ma wyjść ok. 1 szklanka), zalewamy 1 litrem octu owocowego, przykrywamy i pozostawiamy na miesiąc w jasnym ( nie nasłonecznionym) miejscu.

Krok 2.
Po około miesiącu zlewamy ocet do mniejszych butelek (max. 0,5 l), cedząc przez złożoną gazę i gotowe.

Ocet jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz surówek, bardzo podnosi smak galarety z nóżek wieprzowych.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger