OCET WINNY

OCET WINNY


Ocet należy przechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych.  Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego.

Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. 

Polecam przepis na ocet winny!


SKŁADNIKI:
  • ok. 5-6 jabłek
  • 2-3 gruszki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy w  cienkie słupki, wkładamy wszystko do słoja, zalewamy wrzącą wodą, tak aby o centymetr przykrywała owoce, wierzch słoja owijamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Krok 2.
Po 2 tygodniach dokładamy kolejną porcję obierzyn oraz owoców pokrojonych w słupki, dolewamy wodę, tak aby znowu o centymetr przykrywała owoce i obierzyny, wierzch słoja obwiązujemy gazą - ponownie odstawiamy w ciemne, niewychłodzone miejsce (tym razem na ok. 2 miesiące).

Krok 3.
Po 2 miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek.

Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny.

W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam!

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger