OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI

www.e-ksiazkakucharska.pl

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI


Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Polecam przepis!

 

W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie pozostałe przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw.

 

---------------------------------------------------------
Liczba porcji : jedna 0,5l butelka
Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie
---------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 0,5l oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy 'ogonek', przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z ziarenek. Czosnek obieramy, siekamy (nie miażdżymy).

Krok 2.
Do butelki z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, wkładamy papryczkę chilli, zamykamy butelkę i gotowe.

W trakcie leżakowania, oliwą możemy lekko i delikatnie potrząsnąć.

Po około 3 dniach oliwa jest gotowa do użycia.
Z biegiem czasu oliwa staje się jeszcze lepsza.

Oliwę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, gdzie doskonale i długo się przechowuje.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger