OLIWA Z ROZMARYNEM

www.e-ksiazkakucharska.pl

OLIWA Z ROZMARYNEM


Kolejna odsłona aromatyzowanej, domowej oliwy. Oliwa z rozmarynem świetnie nadaje się do doprawiania wszystkich potraw, szczególnie sałatek. Jest również idealna do smażenia, szczególnie smaczne są smażone na tej oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem.


W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziesz więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw.

--------------------------------------------------
Liczba porcji : jedna 0,5l butelka 
Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie
--------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 0,5l oliwy z oliwek lub oleju
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Czosnek obieramy, siekamy (nie miażdżymy), rozmaryn płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.

Krok 3.
Do butelki z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, wkładamy gałązki rozmarynu, zamykamy i gotowe.

Butelkę z oliwą odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, od czasu do czasu delikatnie potrząsamy - po około 3 dniach oliwa jest gotowa do spożycia.

W miarę upływu czasu oliwą jest coraz lepsza.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł, wyobrażam sobie, jak pięknie musi pachnieć taka oliwa.

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger