SOS PESTO Z RUKOLI

 
www.e-ksiazkakucharska.pl
SOS PESTO Z RUKOLI

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na klasyczne pesto z rukoli - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Świetnie smakuje z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Z podanych składników otrzymamy około 250ml pesto. Przechowujemy w lodówce przez ok. tydzień. 

Polecam przepis na domowe pesto z rukoli!


SKŁADNIKI:
na około 250ml sosu
  • 50g orzeszków pinii*
  • 100g rukoli
  • 1/2 pęczka bazylii (same listki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • ok. 130 ml oliwy i trochę do zalania
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
*orzeszki pinii możemy zastąpić np. ziarnami słonecznika lub nerkowcem

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.

Krok 2.
Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.

Krok 3.
Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy.

Podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. 

Przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. 
Pesto z czasem ciemnieje, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger