NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli...



ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI...


NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek dla całej rodziny.  Do przygotowania farszu polecam serek Almette ziołowy - idealnie skomponowane składniki serka nadają potrawie niezwykłego smaku i znacznie podnoszą walory smakowe potrawy. Naleśnikowe ślimaki będą również idealne na przyjęcie dla dzieci - które ucieszą się na widok takiego wesołego półmiska zielonych ślimaków.


Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :)


Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki!


---------------------------------------------------
Liczba porcji : około 10 naleśników
Czas przygotowania : 30 minut*
---------------------------------------------------

* oprócz czasu na schłodzenie

SKŁADNIKI:

 na ciasto naleśnikowe:
  • ok. 200g mąki pszennej
  • 170g mrożonego szpinaku*
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 500ml mleka
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
* szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody

farsz:
  • 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny)
  • kilka plasterków dobrej szynki gotowanej
dodatkowo:
  • liście sałaty
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • majonez
  • wykałaczki
  • folia aluminiowa do zawinięcia rulonów
  • plastry pomidora lub ogórka
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera.

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

Krok 2.
Usmażone naleśniki  smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy. Na koniec zawijamy naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby całość dobrze się skleiła (chociaż niekoniecznie).

Krok 3.
Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy z  folii, kroimy w grube plastry i układamy na udekorowanym półmisku.

Duży talerz wykładamy liśćmi sałaty, rozkładamy plastry pomidora, na każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką ślimaka (wcześniej robimy w niej dwie dziurki, w które wtykamy szczypiorek i malujemy buzię majonezem). Na wierzch każdego ślimaka kładziemy plasterki rzodkiewki. Całość dekorujemy gałązkami koperku oraz połówkami pomidorków.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger