MALINOWY OMLET "GRZYBEK"
MALINOWY OMLET "GRZYBEK"
Niezwykle puszysty...miękki...wypełniony aromatem oraz smakiem malin - taki właśnie jest ten omlet. "Malinowy grzybek" świetnie smakuje z sosem waniliowym, skropiony dodatkowo syropem malinowym...hmmm...Omlety "grzybki" gościły na naszych stołach o wiele wcześniej niżeli omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 8 jajek
- 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy
- 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania
- miękkie masło do posmarowania formy
- dżem malinowy Łowicz
- sos waniliowy
- syrop malinowy
- maliny do dekoracji (mogą być mrożone)
- kilka listków mięty lub melisy cytrynowej
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Białka ubijamy wraz z cukrem (1 łyżka) na sztywną pianę.
Krok 2.
Żółtka ucieramy z jedną łyżką cukru pudru - dodajemy do piany z białek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Krok 3.
Blaszkę smarujemy miękkim masłem, posypujemy mąką - wylewamy masę omletową, wygładzamy szpatułką - wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
*omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy.
Krok 4.
Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem.
Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej.
Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą, szynką, bakaliami, świeżymi owocami - wedle upodobań.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz