OGÓRKI Z CHILI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki z chili fot. Moja Książka Kucharska

Ogórki z chili.


Przepis na ogórki konserwowe z chili.


Te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten przepis na słodkie, ale zarazem pikantne  krojone ogórki pozwala zachować ich wyrazisty smak i chrupkość. Takie ogórki świetnie się sprawdzą  jako dodatek do kanapek, pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku - idealne więc i do letniego grilla, jak i z zimową kanapką.

Ogórki te można odcedzić wraz z papryką z zalewy i pokroić na małe kawałeczki, a następnie posypać nimi zieloną sałatę z dodatkiem serów o bogatym smaku jak brie, camembert czy gorgonzola. Absolutnie rewelacyjne połączenie.

Jak zrobić ogórki z chili na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


1 szklanka = 250ml



Oto składniki i przyprawy na ogórki z chili na zimę.


SKŁADNIKI:
na 7 półlitrowych słoików
  • 1,5 kg ogórków gruntowych do konserwowania o długości 8-10 cm
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 50ml soli do przetworów
  • 2 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1,3 litra wody stołowej
  • 7 długich i ostrych papryczek chili, pozbawionych nasion i pociętych wzdłuż na 6 pasemek
  • 1 łyżka nasion gorczycy

Przepis na ogórki z chili - na zimę.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki delikatnie wyszorować pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po około 3 milimetry, potem pokroić je wzdłuż na 4 części.

w dużej misce ułożyć warstwami ogórki przesypując je solą, zalać lodowatą wodą, tak aby ogórki znalazły się około 2,5 cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem. Następnie miskę przykryć i zostawić w niskiej temperaturze pokojowej na 3 godziny.

Krok 2.
Przygotować słoiki i wieczka - dokładnie wyszorować i sparzyć. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie zastąpić nowymi.

Krok 3.
Odcedzić ogórki z solanki, odstawić na bok.

Krok 4.
Do garnka wlać wodę i ocet, wsypać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia - gotować przez 5 minut, a potem zmniejszyć płomień i dalej utrzymywać wysoką temperaturę zalewy.

Krok 5.
Kolejno napełniać  słoiki. Do gorącego słoika upakować ogórki i po 6 pasków papryki, wypełnić słoik gorącą zalewą, zostawiając około 1cm wolnego miejsca u góry, usunąć powietrze ze słoika i wytrzeć brzeg. Nałożyć gorące wieczko i zakręcić na tyle mocno ile się da.

Krok 6.

Pasteryzacja

Wstawić słoiki do garnka, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zdjąć pokrywkę z garnka i pozostawić słoiki jeszcze przez 5 minut w wodzie. Potem wystawić je na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem i pozostawić na 24 godziny.
Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki z chili fot. Moja Książka Kucharska

Przepis zaktualizowany 09.08.2018r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger