NAJLEPSZE RACUSZKI NA KEFIRZE



















  Racuszki na kefirze.


Przepis na pyszne racuszki na kefirze.


Pyszne, mięciutkie i lekkie jak chmurka racuszki na kefirze z wanilią i pomarańczą. Racuszki na proszku do pieczenia, bez mleka.

Najlepsze racuszki na kefirze - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam :)


Jak zrobić racuszki na kefirze - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na racuszki na kefirze.




SKŁADNIKI:

  • 250g kefiru
  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 cukier waniliowy

  • sok z jednej pomarańczy

  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

  • 1-2 płaskie łyżki cukru pudru

  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia


Racuszki na kefirze przepis.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, cukier waniliowy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, 4 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę), proszek do pieczenia oraz szczyptę soli - delikatnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.

*ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste.

Krok 2.
Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor z każdej strony i gotowe.

Racuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być : cukier puder, syrop klonowy, dżem, owoce, bita śmietana i inne. Świetne racuszki na podwieczorek, deser lub na piknik.

Polecam także inne przepisy na udany i smakowity podwieczorek >>>

Smacznego :) 



Przepis zaktualizowany 2018r.



2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger