PANCAKES WANILIOWO - POMARANCZOWE


PANCAKES WANILIOWO - POMARAŃCZOWE


Dzisiaj przedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny.

 

SKŁADNIKI:
  • 250g śmietany 18% (małe opakowanie)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1-2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, 4 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę) oraz szczyptę soli - delikatnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników.

*ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste.

Krok 2.
Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor z każdej strony i gotowe.

Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być : cukier puder, syrop klonowy, dżem, owoce, bita śmietana i inne. Świetne racuszki na podwieczorek, deser lub na piknik (jak już zacznie się sezon)

polecam także inne przepisy na udany i smakowity podwieczorek >>>

Smacznego :) 



2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger