GOFRY BELGIJSKIE





GOFRY BELGIJSKIE



Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gofry belgijskie (dokł. brukselskie). Przepis na te gofry znalazłam u Pani Dorotki 

( http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-belgijskie-brukselskie  ).

Gofry te są niezwykle lekkie i chrupiące - idąc za autorką : "delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza, które czynią je bardzo lekkimi".

 

Gofry te podajemy ze słodkimi, ulubionymi dodatkami, mogą to być owoce, cukier puder, bita śmietana i inne. Dzieci będą zachwycone (zresztą nie tylko dzieci)


Polecam przepis na brukselskie gofry !


SKŁADNIKI:
na około 10 gofrów
  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka pełnotłustego
  • 6 g drożdży świeżych (lub 3 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (może być ekstrakt waniliowy)
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270g mąki pszennej
  • 90 g roztopionego i wystudzonego masła

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami (świeże drożdże rozpuszczamy wcześniej w letnim mleku ), dodajemy pozostałe mleko, wodę gazowaną, rozpuszczone masło, wanilię, żółtka jajek, cukier oraz sól - całość mieszamy lub miksujemy, aby nie było grudek, odstawiamy na 15 minut.

Krok 2.
Ubijamy pianę z białek - dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut (na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, co będzie oznaczało, iż ciasto 'ruszyło' i jest gotowe do użycia)

Krok 3.
Za pomocą chochelki nabieramy porcje ciasta, wylewamy do gofrownicy i pieczemy na złoty kolor, aż będą chrupiące.

Gotowe gofry podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami.

Uwaga: gofry te szybko znikają z talerzy ;)

Smacznego :)



*zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy

1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger