KAPUSTA SALATKOWA


www.e-ksiazkakucharska.pl

KAPUSTA SAŁATKOWA 


Przedstawiam dzisiaj przepis na kapustę sałatkową idealną jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako zdrowa przekąska. Oprócz oczywiście kapusty, mamy tutaj m.in. paprykę słodką, marchew oraz cebulę. Polecam przepis na sałatkę z kapusty dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:

na 3 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 400 g oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki octu 3% lub 9%
  • 100 g cukru
  • 30 g soli

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Marchew oraz cebulę obieramy, z kapusty usuwamy wierzchnie, zniszczone liście, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne.

Krok 2.
Kapustę grubo szatkujemy, marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w talarki, a paprykę w słomki - wszystkie warzywa układamy w dużym naczyniu.

Krok 3.
Ocet mieszamy z olejem, solą oraz cukrem - roztwór zagotowujemy i zalewamy nim warzywa.

Krok 4.
Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki.

Krok 5.
Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>>

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger