MASLO DOMOWE / SKLAROWANE


MASŁO DOMOWE / SKLAROWANE


Moja Książka Kucharska przedstawia dzisiaj przepis na domowe masło i masło sklarowane.

Przepis na masło odnalazłam w książce Andrzeja Łebkowskiego, wypróbowałam i wyszło. Bardzo kremowe, pięknie pachnące, żółte domowe masełko - o niebo lepsze niż to sklepowe :) Polecam przepis na domowe masełko !


SKŁADNIKI:
na około 220g masła
  • 500ml śmietanki 36%
Śmietankę wlewamy do miski (np. robota kuchennego), ubijamy ją końcówkami do ubijania piany, do chwili, aż płyn oddzieli się od masła (może to potrwać dłuższą chwilę).

Gotowe masło wykładamy na sito wyłożone gazą, ściskamy gazę ponad masłem, odciskamy je z reszty płynu i pozostawiamy do chwili kiedy z tłuszczu przestanie kapać płyn.

Możecie przygotować od razu więcej domowego masła ( w szczelnym opakowaniu świetnie przechowuje się w zamrażalniku)

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

MASŁO SKLAROWANE:

SKŁADNIKI:
  • 200g masła
Masło bardzo powoli podgrzewamy w rondelku z grubym dnem , powstającą na powierzchni pianę dokładnie usuwamy za pomocą łyżki.

Gdy całe masło już się rozpuści i odparuje z niego woda, zdejmujemy je z ognia i ostrożnie przelewamy do miseczki (pozostawiamy na dnie rondelka resztki białka wytrąconego podczas podgrzewania masła).

Masła sklarowanego używamy do pieczenia i do smażenia - jest znacznie bardziej odporne na przypalenie niż zwykłe masło.

Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger