PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY
Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość z nich wypróbowałam i zmodyfikowałam według "własnych smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam !
1) WIELKANOCNY ŻUREK:
- 0,7 litra kiszonego żuru
- 2 marchewki
- 1 niewielki korzeń pietruszki
- niewielki kawałek selera (korzeń)
- kawałek pora
- 1 duża cebula
- 3 suszone grzyby
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 50g wędzonego boczku
- 50dag białej kiełbasy
- 200ml gęstej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo
- kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki
Krok 1.
Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki.
Krok 2.
Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
Krok 3.
Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę.
Krok 4.
Do wywaru wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu).
Krok 5.
Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek.
Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem.
Smacznego :)
2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu)
- 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- chrzan (może być ze słoiczka) do smaku
- zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru)
- szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy boczek
- jajka ugotowane na twardo
- zielenina do posypania
Krok 1.
Oba wywary, jarzynowy i z szynki łączymy w garnku, dodajemy drobniutko posiekany lub zmiażdżony czosnek, około 1 łyżkę majeranku, doprowadzamy do wrzenia, na koniec, cały czas mieszając, wlewamy zakwas na żur, zagotowujemy.
Do żurku dodajemy starty chrzan i doprawiamy do smaku, chwilę gotujemy
Nasz żur nie powinien być gęsty, raczej niech będzie rzadki, niemal przeźroczysty i mocno kwaśny.
Po zdjęciu z ognia do żuru można dodać gęstej śmietany, która dodatkowo zabieli go, ale nie jest to konieczne.
Krok 2.
Do wazy wsypujemy pokrojone w kostkę wędliny (szynkę, kiełbasę, chudy boczek, gotowane mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół.
Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu.
Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Smacznego :)
3) ŻUR PO KIELECKU
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kwasu z ogórków
- 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu)
- 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
- 10 dag gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- zielenina do posypania
- jajka ugotowane na twardo
- ziemniaki z wody okraszone słoninką lub pieczywo
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Do garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy.
Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem .
Krok 3.
Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu.
Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną.
Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, ziemniakami z wody polanymi stopioną słoną lub pieczywem.
Smacznego :)
4) ŻUR ZAKOPIAŃSKI
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka zakwasu na żurek
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 szklanki wywaru jarzynowego (np. z pierwszego przepisu lub koncentratu)
- 3 ząbki czosnku
- 50 g świeżej słoniny
- 100g wędzonego boczku
- 250g dobrej kiełbasy
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- ziemniaki z wody (całe lub tłuczone) polane stopioną słoniną i podsmażoną cebulką
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wywar jarzynowy zagotowujemy, dodajemy drobniutko pokrojony czosnek, wlewamy zakwas, zagotowujemy.
Krok 2.
Słoninę oraz boczek kroimy w niewielką kostkę, kiełbasę w plasterki, podsmażamy - dodajemy do żurku , chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy wymieszaną z mąką śmietanę, mieszamy i chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego :)
5) ŻUR Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI:
- 1-1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
- 4 ziemniaki
- 300g kiełbasy
- 1,5-2 litry bulionu wołowego (może być z koncentratu)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
- sól i pieprz do smaku
Krok 1.
Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę, zagotowujemy - gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2.
Pod koniec gotowania dodajemy roztarty z solą czosnek, przyprawę, zioła i żurek, który przecedzamy przez niezbyt gęste sito, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 3.
Do żurku dodajemy zahartowaną śmietanę, zagotowujemy.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz