KOTLETY MIELONE Z GRILLA



KOTLETY MIELONE Z GRILLA


Potrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy.  Polecam przepis na kotlety mielone z grilla.

 

Czas przygotowania : 30 minut
Liczba sztuk: 8

SKŁADNIKI:
  • 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej)
  • 4 filety z sardeli
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smarowania kotletów
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła.

Krok 2.
Filety z sardeli płuczemy, osuszamy - drobno siekamy.

Krok 3.
Bułkę mocno odciskamy z płynu. Mięso mielone ugniatamy z  masą kiełbasianą, bułką, posiekaną sardelą, posiekaną drobno cebulą, kaparami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie wyrabiamy, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Krok 4.
Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów - kotlety pieczemy z każdej strony przez około 5 minut. Po każdym odwróceniu smarujemy je niewielką ilością oleju.

Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger