STEK CHILI W CZERWONYM WINIE


STEK CHILI W CZERWONYM WINIE


Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące rozmowy, ponieważ pani i pan domu są tylko w pewnym stopniu zaabsorbowani przygotowywaniem potraw ;) Moi drodzy stek chili w czerwonym winie to kolejna odsłona potrawy przyrządzonej na grillu. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :)


Czas marynowania: około 12h (najlepiej całą noc)
Czas przygotowania: około 50 minut
Liczba porcji : 4 

SKŁADNIKI:
  • 4 rumsztyki po około 200g każdy
  • 1 niewielka łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chili mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej)
PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy.

Krok 2.
Bulion zagotowujemy z czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia.

Krok 3.
Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę.

Krok 4.
Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Krok 5.
Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty z każdej strony.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger