SZASZLYKI EGZOTYCZNE




SZASZŁYKI EGZOTYCZNE
...z ananasem i papają. Szaszłyki egzotyczne to kolejna moja propozycja potrawy na grill-party :)Szaszłyki te zaskakują nie tylko pięknymi kolorami, ale także i ciekawym smakiem - mamy tutaj słodycz ananasa, cebuli, wspaniały smak papai, a całości dopełnia kontrastowa ostrość chili.Moi Drodzy mam nadzieję, że przepis na te kolorowe, egzotyczne szaszłyki spodoba się Wam - wypróbujcie, polecam :)



Czas przygotowania :35 minut +około 4h marynowania
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI:
  • 500g rostbefu w jednym kawałku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 1 owoc papai
  • 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
  • 80ml ciemnego rumu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm.

Krok 2.
Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy.

Krok 3.
Plastry ananasa odsączamy z zalewy - kroimy na kęsy.

Krok 4.
W misce mieszamy kawałki mięsa, posiekaną cebulę, czosnek, ananasa oraz rum, oprószamy chili - odstawiamy pod przykryciem na 4h do zamarynowania (w temp. pokojowej).

Krok 5.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy na kawałki.

Krok 6.
Papaję przekrawamy na pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków.

Krok 7.
Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Smacznego :)




*zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger