RYBA Z GRILLA


RYBA Z GRILLA - ŁOSOŚ


Łosoś przygotowany na grillu  w maśle pieprzowym* z pieczarkami oraz dymką. Przepis na masło pieprzowe znajdziecie u dołu strony. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :)

Polecam!


Czas przygotowania : około 45 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI :
  • 4 niewielkie dzwonka z łososia
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 160g pieczarek
  • 80g masła pieprzowego*
  • oliwa do posmarowania folii aluminiowej
  • pęczek natki pietruszki (posiekanej) do posypania
  • plasterki cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Dzwonka łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą - odstawiamy na około 10 minut.

Krok 2.
Grzyby oraz dymkę myjemy, osuszamy - kroimy w plasterki.

Krok 3.
Dzwonka łososia układamy na skropionej oliwą folii aluminiowej. Rybę smarujemy masłem pieprzowym, obkładamy pieczarkami oraz dymką, obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Końce folii zbieramy razem i szczelnie zawijamy. 
Uwaga! Każde dzwonko łososia przygotowujemy oddzielnie.

Krok 4.
Rybę pieczemy na grillu przez około 8 minut z każdej strony.

Łososia podajemy ze świeżą bagietką oraz ulubioną sałatką z mieszanych warzyw.

* MASŁO PIEPRZOWE:

80 g miękkiego masła mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu (ziarenka) i 1/2 łyżeczki grubo mielonego, białego pieprzu. Tak przygotowane masło pieprzowe wkładamy do lodówki pod przykryciem - ma stwardnieć, wtedy będzie gotowe do użycia.

Smacznego :)

*zdjęcie dzięki uprzejmości freedigitalphotos.net

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger