OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w zalewie curry fot. Moja Książka Kucharska

OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ NA ZIMĘ



Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI.

Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki z przyprawą curry są lekko ostre, słodkie i orientalne w smaku. 

Sałatka z ogórków w przyprawie curry


Ogórki z curry do słoików


Najlepsze ogórki z curry, koniecznie z kurkumą. Według mnie kurkuma i curry to idealne połączenie w tym wydaniu :) Przepis kilkukrotnie wypróbowany i niezawodny. 


Oto składniki na ogórki w zalewie curry z kurkumą


SKŁADNIKI:

  • około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych

  • około 3 cebule

  • gorczyca

  • pieprz ziarnisty

  • ziele angielskie
ZALEWA:

  • 5 szklanek wody 

  • 3/4 szklanki octu 10%

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki soli

  • 4 łyżeczki curry

  • 2 łyżeczki kurkumy

 Przepis na ogórki w zalewie curry


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy. 

Krok 2.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy około 2 godziny.

Krok 3.
Wymoczone ogórki obieramy i kroimy na dowolne kawałki - plasterki, słupki, ćwiartki - tak jak lubimy.

Krok 4.
Cebule obieramy, kroimy w krążki .

Krok 5.

Do każdego słoiczka wkładamy przygotowane ogórki (ciasno), dokładamy po krążku cebuli, kilka ziaren pieprzu oraz po 1 ziarenku ziela angielskiego.

Krok 6.

Przygotowujemy zalewę : w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił.

Krok 7.
Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słoikach, te szczelnie zamykamy.

Krok 8.
Pasteryzacja:
- w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce;

- w piekarniku - słoiki wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez około 20 -30 minut od chwili uzyskania ustawionej temperatury.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach od przygotowania.


Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger