OGORKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ


Kolejna odsłona z serii 'przetwory domowe na zimę' - ogórki w zalewie musztardowej.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg ogórków gruntowych
ZALEWA:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.
  • 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)
  • 1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy i kroimy w plastry.

Krok 3.
Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki.

Krok 4.
Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody,
- w piekarniku : 25 minut w 120 stopniach (słoiki wkładamy do lekko ciepłego piekarnika).

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger