OGÓRKI W MUSZTARDZIE - z miodem, prosty przepis.

www.e-ksiazkakucharska.pl

Ogórki w musztardzie.


Przepis na ogórki w musztardzie z miodem.


Prosty przepis na ogórki w musztardzie rosyjskiej lub sarepskiej z miodem. Ogórki idealne do kanapek, jako przekąska lub dodatek do obiadu. Chrupiące, lekko słodkie i ostre w smaku. Po prostu pyszne. 

Ogórki w musztardzie z miodem do słoików na zimę - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić ogórki w musztardzie z miodem - przepis, składniki i przygotowanie.





Oto składniki i przyprawy na ogórki w musztardzie z miodem.


SKŁADNIKI:

  • 2 kg ogórków gruntowych
ZALEWA:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka cukru 

  • 2 łyżki miodu

  • 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.

  • 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)

  • 1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo do każdego słoika:

  • liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego


Przepis na ogórki w musztardzie z miodem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy i kroimy w plastry.

Krok 3.
Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki.

Krok 4.
Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody,
- w piekarniku : 25 minut w 120 stopniach (słoiki wkładamy do lekko ciepłego piekarnika).

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger