Liczba gości w ciągu ostatniego roku

USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI




USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)

 Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
 Na farsz:
  • około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 3 kapelusze suszonych borowików
  • szklanka mleka
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • kilka ziaren pieprzu
  • zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
* farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty.
Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Krok 2.
Grzyby, namoczone wcześniej w mleku z wodą (w proporcji: pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy.

Krok 3.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.

Krok 4.
Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy. 

Krok 5.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy szklanką zgrabne kółka, na każde kółko kładziemy farsz, zlepiamy brzegi a później powstałe rogi - tak powstaną uszka, które układamy na oprószonej mąką dużej tacy lub desce.

Krok 6.
Uszka gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.
Przed podaniem, uszka polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.

Smacznego :)








1 komentarz:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger