NALEŚNIKI FRANCUSKIE
/
2
Naleśniki francuskie fot. Moja Książka Kucharska |
Naleśniki francuskie.
Przepis na cieniutkie naleśniki francuskie crepes suzette.
Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące cytrusami i wyśmienite! Polecam ślicznie :)
Jak zrobić naleśniki francuskie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na naleśniki francuskie.
SKŁADNIKI :
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta soli
- masło do smarowania patelni
Sos pomarańczowy do naleśników
- 4 pomarańcze
- 50g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego
Naleśniki francuskie przepis.
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę.
Krok 2.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty bez skórek), z pozostałych dwóch pomarańczy wyciskamy sok.
Krok 3.
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Do gotowego karmelu wkładamy przygotowane wcześniej, złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos.
Krok 4.
Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
Gotowym sosem polewamy naleśniki, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy świeżymi ziołami.
Wyglądają bardzo kusząco i smacznie. ; )
OdpowiedzUsuń:)
Usuń