FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI


FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI


Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące i wyśmienite! Polecam ślicznie :)

SKŁADNIKI :

Ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • masło do smarowania patelni
Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy:
  • 4 pomarańcze
  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę.

Krok 2.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty bez skórek), z pozostałych dwóch pomarańczy wyciskamy sok.

Krok 3.
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Do gotowego karmelu wkładamy przygotowane wcześniej, złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron.  Gdy naleśniki są już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos.

Krok 4.
Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

Gotowym sosem polewamy naleśniki, posypujemy płatkami migdałowymi i  dekorujemy zieleniną. 


1 komentarz:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger