Liczba gości w ciągu ostatniego roku

NALEŚNIKI FRANCUSKIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki francuskie fot. Moja Książka Kucharska


Naleśniki francuskie.


Przepis na cieniutkie naleśniki francuskie crepes suzette.


Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące cytrusami i wyśmienite! Polecam ślicznie :)


Jak zrobić naleśniki francuskie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na naleśniki francuskie.





SKŁADNIKI :


Ciasto naleśnikowe



  • 1 szklanka mleka


  • 1 jajko


  • 1/2 szklanki mąki pszennej


  • 1 opakowanie cukru waniliowego


  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy


  • szczypta soli


  • masło do smarowania patelni

Sos pomarańczowy do naleśników



  • 4 pomarańcze


  • 50g masła


  • 2 łyżki cukru trzcinowego


  • ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego

Naleśniki francuskie przepis.


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę.

Krok 2.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty bez skórek), z pozostałych dwóch pomarańczy wyciskamy sok.

Krok 3.
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Do gotowego karmelu wkładamy przygotowane wcześniej, złożone w chusteczkę naleśniki i delikatnie je podsmażamy na karmelizowanym cukrze z masłem z obu stron.  Gdy naleśniki są już podsmażone wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z otartych pomarańczy.
Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos.


Krok 4.
Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez chwilę, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

Gotowym sosem polewamy naleśniki, posypujemy płatkami migdałowymi i  dekorujemy świeżymi ziołami. 


2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger