KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH
/
0
Tradycyjny krupnik fot. Moja Książka Kucharska |
Tradycyjny krupnik jęczmienny na dróbkach.
Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować.
Pyszny krupnik na żeberkach.
Wyjątkowy smak będzie miał krupnik ugotowany na żeberkach lub innym mięsie wieprzowym, najlepszy z kaszą jaglaną i posiekanym koperkiem. Także zabielony śmietaną.
Krupnik polski.
W dawnej kuchni polskiej do krupniku gotowanego na dróbkach dodawano koncentrat pomidorowy. Zwykle gotowano go z kaszy jęczmiennej. Mianem krupniku określano także zupę zasypaną ryżem.
Dawniej zarówno kaszę jęczmienną, jak i ryż nazywano krupami. Dlatego, tak często, w staropolskich książkach kucharskich można znaleźć krupniki gotowane także na ryżu.
Krupnik nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niego, pod koniec gotowania, surowe żółtka rozprowadzone gorącą zupą oraz mleko. Należy pamiętać, aby takiego krupniku mocno nie gotować, a jedynie podgrzewać przez kilka minut.
Jak zrobić krupnik - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Kiedyś do krupniku zwyczajowo dodawano wyłącznie białe warzywa z rosołu, dzisiaj powszechnym dodatkiem jest także marchewka.
Oto składniki i przyprawy na krupnik jęczmienny:
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 szyjka z kurczaka i dwa skrzydełka
- 4 ziemniaki
- kilka suszonych grzybków
- 1 marchew
- niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Krupnik przepis.
Przygotowanie krupniku jęczmiennego:
Krok 1.
Mięso umyć i oczyścić.
Kaszę opłukać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2.
W garnku rozpuścić masło, włożyć szyjkę oraz skrzydełka i podsmażyć. Do garnka z mięsem wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Wsypać opłukaną kaszę. Dodać umyte i pokrojone w paski suszone grzyby. Następnie wlać około 2 litry wody, dodać listek laurowy, posolić i zagotować - gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 2.
Kiedy kasza będzie całkiem miękka, do krupniku dodać pozostałe warzywa i gotować, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec krupnik doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę zabielić zahartowaną śmietaną i wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)
Tradycyjny krupnik polski fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz