NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska

Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką.


Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem.
Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu.

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na staropolski, domowy kapuśniak i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska


Składniki na kapuśniak na żeberkach:

  • 0,5kg wieprzowych żeberek
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 suszone grzyby
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50g słoniny
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kapuśniak na żeberkach przepis.


Przygotowanie kapuśniaku na żeberkach:

Krok 1.
-żeberka umyć
-kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, dwukrotnie opłukać i osączyć, pokroić. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać ją gorącą wodą
-marchew obrać, umyć i pokroić niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
-cebulę obrać i posiekać
-grzyby opłukać, namoczyć w mleku lub wodzie
-ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
-czosnek rozetrzeć z solą
-słoninę pokroić w niewielką kostkę

Krok 2.
Do garnka włożyć żeberka, liście laurowe i suszone grzyby - wlać ok. 2,5 litra wody, zagotować, zszumować i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W razie konieczności dolać wody. Mięso i grzyby wyjąć z rosołu, przecedzić wywar.

Krok 3.
W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć kapustę i poddusić razem.

Krok 4.
Rosół ponownie zagotować, dodać do niego marchew oraz ziemniaki - powoli gotować.

Kiedy warzywa będą prawie miękkie, do garnka dodać podduszoną z cebulą i skwarkami kapustę kiszoną. Położyć żeberka i suszone grzyby, natkę pietruszki i liście selera - dogotować.
Na koniec doprawić kapuśniak czosnkiem, solą, pieprzem i kminkiem. W razie potrzeby dokwasić sokiem z kiszonej kapusty.

Kapuśniak można podać z ugotowanym wcześniej grochem lub fasolą.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger