NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka
/
0
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska |
Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką.
Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem.
Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu.
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na staropolski, domowy kapuśniak i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach.
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska |
Składniki na kapuśniak na żeberkach:
- 0,5kg wieprzowych żeberek
- 0,5kg kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby
- 5-6 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 1-2 ząbki czosnku
- 50g słoniny
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kapuśniak na żeberkach przepis.
Przygotowanie kapuśniaku na żeberkach:
Krok 1.
-żeberka umyć
-kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, dwukrotnie opłukać i osączyć, pokroić. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać ją gorącą wodą
-marchew obrać, umyć i pokroić niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
-cebulę obrać i posiekać
-grzyby opłukać, namoczyć w mleku lub wodzie
-ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
-czosnek rozetrzeć z solą
-słoninę pokroić w niewielką kostkę
Krok 2.
Do garnka włożyć żeberka, liście laurowe i suszone grzyby - wlać ok. 2,5 litra wody, zagotować, zszumować i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W razie konieczności dolać wody. Mięso i grzyby wyjąć z rosołu, przecedzić wywar.
Krok 3.
W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć kapustę i poddusić razem.
Krok 4.
Rosół ponownie zagotować, dodać do niego marchew oraz ziemniaki - powoli gotować.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, do garnka dodać podduszoną z cebulą i skwarkami kapustę kiszoną. Położyć żeberka i suszone grzyby, natkę pietruszki i liście selera - dogotować.
Na koniec doprawić kapuśniak czosnkiem, solą, pieprzem i kminkiem. W razie potrzeby dokwasić sokiem z kiszonej kapusty.
Kapuśniak można podać z ugotowanym wcześniej grochem lub fasolą.
Smacznego :)
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska |
Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz