Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA JARZYNOWA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa.

Tradycyjna zupa jarzynowa.

Zobacz przepis na pyszną zupę.


     Zupa jarzynowa z dodatkiem świeżego koperku, kalafiora i młodej kapusty to doskonały pomysł na letni obiad, zwłaszcza, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa. Zupa jarzynowa na zasmażce (choć można ją pominąć). Przygotowanie zupy jarzynowej zajmie nie więcej niż 35 minut. Do tej zupy można użyć dowolnego bulionu - można ją przyrządzić na wywarze warzywnym lub mięsnym z kurczaka lub wołowiny.

Oto przepis składniki i przygotowanie zupy jarzynowej krok po kroku.




Składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania zupy jarzynowej:


  • 1,5 l lekkiego bulionu jarzynowego lub mięsnego
  • 600g warzyw (młoda kapusta, kalafior, ziemniaki, groszek zielony lub fasolka, marchew, kalarepa, por, seler)
  • 2 łyżki tłuszczu
  • kopiasta łyżka mąki
  • posiekany koperek lub natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę jarzynową:


Krok 1.
  • Przygotować wszystkie warzywa do zupy jarzynowej;
  • Wszystkie warzywa zalać wrzącym bulionem, posolić - ugotować pod przykryciem;
  • Zupę jarzynową podprawić jasnozłotą zasmażką z tłuszczu i mąki - zagotować.
  • Do gotowej zupy jarzynowej dodać posiekaną zieleninę.
Zupę jarzynową można przyrządzać na wywarze z kości. Zamiast koperku, do zupy jarzynowej, można dodać koper włoski.

Smacznego :)

1 komentarz:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger