Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad

SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad

Spaghetti z cukinią.

Prosty przepis na pyszne spaghetti z cukinią na ciepło i mozzarellą.


Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.
Spaghetti z cukinią to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić spaghetti z cukinią - przepis, składniki i przygotowanie.



KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY

KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY


Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.

 



-----------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut*
-----------------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa


SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek)
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
sos :
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 duże łyżki dobrej oliwy
  • 3 płaskie łyżeczki curry
  • 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta mielonego cayenne
  • cukier puder do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne.

Krok 2.
Oczyszczone i umyte udka kurczaka  układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia.

Krok 3.
Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180  stopni (bez termoobiegu )zapiekamy około 45-55 minut lub do czasu, aż będą miękkie.

Podajemy z roszponką lub sałatą ze śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy sezamem.



Smacznego :)



Pyszna sałatka śledziowa - prosty przepis

Pyszna sałatka śledziowa - prosty przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Pyszna sałatka śledziowa.


Prosty przepis na sałatkę śledziową.


Pyszna sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Prosty przepis na sałatkę śledziową na święta, ale nie tylko :)


Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to polecam przepis na sałatkę śledziową z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Pycha! :)

Jak zrobić pyszną sałatkę śledziową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na sałatkę śledziową.

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA


Jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Sałatka jarzynowa to pozycja wręcz obowiązkowa na świątecznym bądź imieninowym stole. Sałatka ta jest pracochłonna, ale nie od dziś wiadomo, że przygotowanie najlepszych potraw zajmuje nieco więcej czasu :)

Sałatka jarzynowa - dobra na wszystko!


Sałatka jarzynowa to danie niezwykle uniwersalne. Doskonała zarówno  na śniadanie i kolację. Uroczystości rodzinne jak i świąteczne często nie mogą się bez niej obejść. Od lat gości na naszych stołach, ciesząc się nadal niezwykłą popularnością.

Sałatka jarzynowa inaczej.


Smak sałatki jarzynowej będzie jeszcze lepszy, jeżeli warzywa do jej przygotowania ugotujemy na parze. Aby skrócić czas gotowania, można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub nawet od razu pokroić w kostkę i w takiej postaci parować. Do sałatki można dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, a zamiast pora użyć cebuli.


UDKA KURCZAKA Z SOSIE ŚLIWKOWYM

UDKA KURCZAKA Z SOSIE ŚLIWKOWYM

 UDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM.

 

Udka z kurczaka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów.


Mięso z udek jest delikatne i pełne smaku. Udka z kurczaka pieczone, smażone, duszone w sosie lub z grilla - pomysłów na udka jest wiele i wszystkie smakowite :)

Udka kurczaka w sosie śliwkowym.


Pyszny i aromatyczny kurczak w śliwkowym sosie - 100% niepowtarzalnego smaku! Tani, szybki i banalnie prosty przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • oliwa lub olej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte  niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.

Krok 2.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3.
Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. 

Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.


Smacznego :)

Danie przygotowane wg. przepisu E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska"






BABKA PIASKOWA W POLEWIE

BABKA PIASKOWA W POLEWIE


Babka piaskowa - klasyczny i łatwy przepis na najlepszą babkę piaskową z budyniem cytrynowym, w polewie czekoladowej.


Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń cytrynowy
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy
polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki wody
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka (po jednym), sok i skórkę z cytryny.

Krok 2.
Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Krok 3.
Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni -pieczemy około 45 minut lub nieco dłużej. Babka powinna być ładnie zarumieniona, z odstającymi od formy bokami. 
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika - po 10 minutach wyjmujemy z formy na kratkę.

Krok 4.
Przygotowujemy polewę:
do rondelka wkładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wodę - stawiamy na niewielkim ogni i od czasu kiedy składniki się zagotują trzymamy, cały czas mieszając, przez 7 minut. Polewę zdejmujemy z ognia, ucieramy przez około minutę, dodajemy rum, mieszamy i gorącą polewamy przestudzoną babkę.

Babka owinięta w folię, przechowywana w chłodnym miejscu (nie w lodówce) zachowa swoją świeżość i aromat nawet przez kilka dni.

Smacznego :)

ŚLEDZIE W SOSIE CURRY

ŚLEDZIE W SOSIE CURRY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Śledzie w sosie curry.

Przepis na śledzie w aksamitnym sosie curry.


    Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor.
    Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na  śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.

Jak zrobić śledzie w sosie curry - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.


      Absolutnie rewelacyjne śledzie w sosie curry, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Oto składniki i przyprawy na śledzie w sosie curry.  

CIASTO DROŻDŻOWE  - BABKA WIELKANOCNA

CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA


Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe ?


Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna.
A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować.
Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości.


Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się z dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał czas, by wyrabiać to pracochłonne ciasto?  

 Baba drożdżowa to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza dla młodej pani domu. Jednak, z całą pewnością, nie przekracza ono Twoich możliwości. 
Sukces ciasta drożdżowego- to, czy się uda zależy przede wszystkim od jakości użytych składników, ich temperatury oraz przestrzeganiu raptem paru zasad.

Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego należy pamiętać, aby wszystkie produkty były naprawdę świeże. Szczególnie uważnie należy przyjrzeć się drożdżom. Powinny być miękkie i plastyczne, powinny też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. W żadnym razie nie mogą się kruszyć i mieć na powierzchni białego nalotu.

Poniżej przepis na ciasto drożdżowe na przykładzie babki. 

Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe - krok po kroku.


JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA

JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA

www.e-ksiazkakuchaska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Jajka faszerowane kremowym serkiem i mięsem kraba.


Zapowiadają się wyjątkowo smaczne święta :)

Jak przygotować absolutnie wyjątkowe, smaczne i kolorowe jajka faszerowane na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku.

Jest to bardzo łatwe i tanie danie i przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Można je podać na wiele sposobów. Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie uroczystości domowych lub codziennego śniadania. Jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, szynką lub łososiem, a może jajka z serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne!

Przepis na jajka faszerowane :


JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA

JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

JAJKA FASZEROWANE WIELKANOCNE

Czym zaskoczyć podniebienia rodziny podczas wielkanocnego śniadania?


Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne, kolorowe i można je zrobić na wiele sposobów. Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na Wielkanoc, jak również inną uroczystość domową lub przyjęcie. Zresztą, co stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je od tak, trochę częściej ?:)

Mnóstwo przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc.


Dzięki różnorodności składników z jakich przyrządzamy nadzienie, wciąż możemy zaskakiwać naszych gości nowymi smakami. Na naszych stołach często goszczą jajka faszerowane  z szynką, pieczarkami i szczypiorkiem. Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku.
No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim.

Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku.


TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY.

W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco!

A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)

Jak zrobić domowy zakwas na żurek szybko i prosto, według tradycyjnej receptury - sprawdzony przepis.

SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów

SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów

www.e-ksiazkakucharska
fot. Moja Książka Kucharska

CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN


Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką.
Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego.
Polecam pięknie :)


KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu.

Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie!


Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. 



Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad.


Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek. Wyśmienita w parze z sosem grzybowym. 
Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :)


Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek do obiadu.


ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami

ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą.



Przepis na soczyste żeberka z piekarnika.


Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą.

Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger