Liczba gości w ciągu ostatniego roku

NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler

NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler

www.e-ksiazkakucharska.pl
kotlet schabowy fot. Moja Książka Kucharska

Kotlet schabowy


Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler


Kotlety schabowe panierowane i smażone na smalcu to już klasyka kuchni polskiej. A kotlety przygotowane według Magdy Gessler są rzeczywiście przepyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają moczeniu mięsa w mleku i cebuli. Dzięki tej właśnie marynacie mięso kruszeje i kotlety stają się delikatne oraz miękkie.

Najlepszy przepis na schabowego...


Marynowanie schabowego w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. A jaki jest klasyczny i tradycyjny przepis na kotlet schabowy? Ma być cienki, czy raczej gruby? Powinien być z kością, czy bez niej? A może smażony na maśle, oleju, czy smalcu? W każdym domu, kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej, każdy ze sposobów jest najlepszy i nic nie może mu odebrać wyjątkowego smaku podczas niedzielnego obiadu ;)

Kotlet schabowy Magdy Gessler - prosty, wypróbowany przepis. Zapisujcie i korzystajcie z niego :) Polecam!


Jak zrobić perfekcyjny kotlet schabowy - przepis, składniki i przygotowanie.


SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos BBQ fot. Moja Książka Kucharska


Sos barbecue.


Jak zrobić sos barbecue.


Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo i szybko.

Sos barbecue z suszonymi pomidorami.


Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku.

Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!



Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska

Sos tzatziki


Najlepszy przepis na tzatziki.


Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta.
Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie.
Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym jogurcie greckim, jednak istnieją także przepisy, w których do przygotowania greckiego sosu używa się majonezu bądź kwaśnej, gęstej śmietany.
Prawdziwe greckie tzatziki to jednak chyba jogurt i taki też składnik będzie zawierał przepis.

Przepis na tzatziki z twarogiem.


Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony.

Sałatka tzatziki.


Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto eksperymentować, aby poznać nowy wymiar smaku tradycyjnych potraw np. surówka z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i fetą razem z sosem tzatzki - gwarancja niepowtarzalnego smaku. Pycha! :)

Tztatziki - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!

Jak zrobić tzatziki


Sos pietruszkowy do ryby

Sos pietruszkowy do ryby

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska


Sos pietruszkowy do ryby


Sos śmietanowo pietruszkowy


Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny.

Sos pietruszkowy przepis


SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.

Krok 2. Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby - gotujemy na bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa. 

Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.

Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.

Smacznego :)

ŻEBERKA NA GRILLA - w miodzie, prosty przepis

ŻEBERKA NA GRILLA - w miodzie, prosty przepis



 


ŻEBERKA Z GRILLA


Żeberka na grilla

Prosty przepis na przepyszne żeberka na grilla w miodzie.

Marynata do żeberek na grilla

Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. 

Przepis na soczyste grillowane żeberka 

Żeberka w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej, marynowane 2-3dni w naturalnych ziołach i przyprawach. Najlepsze jest to, że zazwyczaj każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie i soczyste, podczas grillowania należy kilkakrotnie smarować je marynatą. Dzięki temu na powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste. 

Przepis na miękkie i soczyste żeberka na grilla

W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu na grillu. Ale jak zrobić miękkie i soczyste żeberka z grilla od razu? Bez tak długiego marynowania? Otóż, żeberka przed natarciem przyprawami obgotowujemy w osolonej wodzie (około 15-20 minut), następnie studzimy i obtaczamy marynatą przygotowaną wg. przepisu. Teraz wystarczy 1-2 godziny macerowania i żeberka można grillować - pamiętać należy jednak o częstym smarowaniu mięsa, podczas pieczenia, pozostałą marynatą.

Jak zrobić najlepsze żeberka na grilla - przepis, składniki i przygotowanie.


SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla

SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla

www.e-ksiazkakucharska.pl

















Szaszłyki na ostro na grilla

Szaszłyki wieprzowe z karkówki z  boczkiem, papryką i cebulą


Pyszne, kolorowe danie z grilla, to nic innego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na  rożnie lub w piekarniku. 
Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy. 


Przepis na szaszłyki z grilla 



Oto składniki na szaszłyki wieprzowe na grilla



Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 35 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:

  • 2 strąki różnokolorowej papryki

  • 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki

  • 4 dag bekonu

  • 2 cebule

  • 3 pomidory

  • 2 ogórki konserwowe

  • 5 łyżek oleju

  • 4 łyżki keczupu

  • 1 łyżka miodu

  • sól

  • pieprz

  • mielone chilli

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatki:

  • 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu  

  • zielenina do dekoracji

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.

Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki.

Krok 2.

Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki.

Krok 3.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i  chilli.

Krok 4.

Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju -  doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy z ryżem, dekorujemy zieleniną.


Z czym podać szaszłyki z grilla


Oto kilka pomysłów na pyszne szaszłyki z grilla:
www.e-ksiazkakucharska.pl



Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa


Domowa mielonka w słoiku

Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa  z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można przygotować w domu.

Najlepsza mielonka domowa - przepis na 100% niepowtarzalnego smaku.


Jak zrobić mielonkę w słoiku


Tak naprawdę, przygotowanie mielonki w domu wcale nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Do zrobienia własnej, domowej kiełbasy w słoiku wybieramy tylko najświeższe mięso, a wszystkie narzędzia, czyli maszynka do mielenia, noże, miski, słoiki i deska do krojenia powinny być nieskazitelnie czyste, najlepiej wyparzone. 
Do przygotowania mielonki można użyć różnych rodzajów mięsa. Ważne, aby część była z tłuszczykiem np. boczek, karkówka lub słoninka. Mięso do mielenia powinno być dobrze schłodzone.

Jeżeli chodzi o samo mielenie mięsa, to już kwestia smaku. Może być zmielone na mniejszych lub większych oczkach, albo tak i tak. Bardzo fajną teksturę domowego, mięsnego smarowidła uzyskuje się poprzez zmielenie mięsa tzw. szarpakiem (na pewno każdy z Was ma w komplecie z maszynką - może jeszcze nie każdy o tym wie ;)

No i jeszcze przyprawy. I tu też jest ogromne pole do popisu. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek. Ale kto zabroni nam dodać jeszcze majeranek, tymianek, mieloną paprykę, czy warzywa z rosołu? :) Smak domowej mielonki na pewno będzie jeszcze lepszy.


Pasteryzacja 


Pasteryzacja w piekarniku lub w garnku z wodą.


Zazwyczaj, zalecane jest dwu lub trzykrotne pasteryzowanie słoików z mielonką. Ma to na celu całkowite zabicie ewentualnych drobnoustrojów i ich form przetrwalnikowych, dzięki czemu mięso może przetrwać w warunkach domowych nawet kilka miesięcy.
No cóż, ale czy tak naprawdę ta pyszna mielonka będzie miała szansę tak długo postać gdzieś w ciemnym kącie jakiejś szafki kuchennej? No chyba że zapomniana na amen ;) W każdym razie, jeżeli ktoś chce posiąść wiedzę o tyndalizacji, to piszcie proszę w komentarzu - na pewno pomogę :)
U mnie słoiki pasteryzowane jeden raz i stoją w lodówce.

Mielonka - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go oczywiście :)

Polecam!

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE


www.e-ksiazkakucharska.pl




















Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska



Chleb pszenny na zakwasie codzienny


Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski


Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

Pieczenie chleba


Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu).

Idealnie wypieczony chleb


Chleb jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy jakby głuchy odgłos.
Zaraz po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Jeżeli chleb pieczemy w foremce, to tak samo - w miarę możliwości wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce.
Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, warto włożyć naczynie żaroodporne z wodą - zapanuje w nim wówczas idealna wilgotność do wypieku chleba.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!



MAKARON - MAKARON ALLA CARBONARA

MAKARON - MAKARON ALLA CARBONARA

Makaron : makaron a'la carbonara


Przepis na makaron alla carbonara


Makaron carbonara to oryginalna włoska potrawa z makaronem i sosem na bazie jajek, z boczkiem, ziołami i tartym, twardym serem. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste. Jaja, oraz pozostałe składniki, wystarczy wymieszać z gorącym makaronem i szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny w 20minut gotowy.

Spaghetti carbonara


Gotowy sos carbonara najczęściej dodajemy do makaronu spaghetti i w takim towarzystwie sos od razu nam się kojarzy. Jednak pasta carbonara wyśmienicie smakuje nie tylko z makaronem spaghetti. Do przygotowania tej potrawy można wybrać innego rodzaju długiego makaronu, jak np. wstążki, a nawet penne, czy fussilli.

Jak zrobić doskonały sos carbonara przepis


Carbonara to klasyczny włoski sos na bazie jajek, czarnego pieprzu i boczku, który mieszany jest z gorącym makaronem  najczęściej spaghetti. Tradycyjnie sos carbonara przygotowywany jest bez śmietany, z suszonym włoskim boczkiem - pancettą oraz twardym, tartym serem typu parmezan. Masa jajeczna, która trafia do gorącego makaronu, nie powinna całkowicie się ściąć, a utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć.

Makaron z sosem carbonara - wypróbowany, tradycyjny przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!


PYZY ZIEMNIACZANE - Z MIĘSEM PRZEPIS

PYZY ZIEMNIACZANE - Z MIĘSEM PRZEPIS


Pyzy ziemniaczane z mięsem


Przepis na pyzy z surowych i gotowanych ziemniaków.

Pyzy ziemniaczane zazwyczaj przygotowywane są z surowych i gotowanych ziemniaków. Zdarza się niekiedy, że nasze gotowe pyzy, którym poświęciliśmy tyle pracy, niestety rozpadają nam się podczas gotowania. Aby uniknąć tej przykrej niespodzianki, należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze, ugotowane ziemniaki, które dodamy do masy muszą być bezwzględnie wystudzone. Po drugie, surowe ziemniaki, starte na tarce powinny być maksymalnie odciśnięte z wody - cała masa ziemniaczana powinna być jak najbardziej sucha. O tym pamiętajcie zawsze!
Pozostaje jeszcze kwestia czy dodawać jajko, czy też nie? Otóż, jajko można dodać, z tym, że masa będzie wówczas wymagała dodania większej ilości mąki, która wchłonie wodę z jajka (pamiętacie? - masa powinna być jak to tylko możliwe "sucha" ). Bez jajka też powinno się udać :)

Smaczna pyza ziemniaczana - jak wyczarować pyszne pyzy z mięsem gotowanym.


Nie bez znaczenia pozostaje także farsz, którego użyjemy do przygotowania pyz. Oprócz tego, że powinien być oczywiście smaczny, to pamiętajmy o tym, aby broń Boże nie suchy! Najlepszy będzie z gotowanego mięsa w rosole. Wiem, że to jest więcej pracy, ale gwarantuję, że opłacalnej ;)
Wybornie smakują także pyzy z farszem z pasztetu - wystarczy nadziać pyzy dobrym, ulubionym pasztetem i gotowe! I tu jedna uwaga : kiszki pasztetowej raczej nie polecam. 


Pyzy ziemniaczane z mięsem - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :)

Polecam!


Jajecznica Gordona Ramsaya

Jajecznica Gordona Ramsaya






























Jajecznica Gordona Ramsaya


Najlepszy przepis na jajecznicę na maśle.


Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest mega delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę pyszna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :)
Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie. 
Absolutna rewelacja. Koniecznie zapisujcie przepis i korzystajcie z niego. 

Jak zrobić jajecznicę Gordona Ramsaya - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na jajecznicę Gordona Ramsaya.


KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE

KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE


Kotlety mielone.


Przepis na tradycyjne, domowe kotlety mielone z cebulą i czosnkiem.


       Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie kotlety nigdy nie będą tak smaczne.
Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :)


Jak zrobić kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.

Oto składniki i przyprawy na kotlety mielone.


MAKARON Z PIECZARKAMI - prosty przepis na szybkie danie z makaronem

MAKARON Z PIECZARKAMI - prosty przepis na szybkie danie z makaronem

www.e-ksiazkakucharska.pl


Makaron z pieczarkami.


Prosty przepis na szybkie danie z makaronem.


Przepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym z pieczarkami.


 Pyszny makaron penne w sosie jogurtowo- czosnkowym, z pieczarkami, szynką parmeńską i tymiankiem. Makaron w sosie z grzybami to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić makaron z pieczarkami - wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.




KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba

KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny.


W porannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych :)
Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli.


Domowy, kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba.



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger