Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI

ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ogórkowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska

Zupa ogórkowa z ziemniakami.


Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami.


Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku.
Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym z solą czosnkiem i masłem.

Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami.

ŚLEDZIE W OLEJU

ŚLEDZIE W OLEJU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska

Śledzie w oleju.


Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju.


    Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.

    Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok.

Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Polecam przepis na absolutnie najlepsze śledzie w oleju. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go!

Oto składniki i przyprawy na śledzie w oleju.


PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska

Pierogi ruskie.

Przepis na tradycyjne pierogi ruskie.


Najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe jest miękkie i elastyczne. Farsz z sera, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do farszu można dodać 1 łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej, pierogi będą wtedy jeszcze lepsze.

Pierogi ruskie z czym podać.


Pierogi ruskie najczęściej podajemy z roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem i cebulką.
Pierogi polewamy także gęstą, kwaśną śmietaną, można oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem lub posiekanym szczypiorkiem.
Pierogi podajemy także z maślanką kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Jak zrobić pierogi ruskie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na pierogi i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na pierogi ruskie


KIMCHI: PRZEPIS

KIMCHI: PRZEPIS

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kimchi  fot. Moja Książka Kucharska

Kimchi.


Przepis na kimchi.


Prosty przepis na domowe kimchi.

      Kimchi to potrawa wywodząca się z kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych warzyw. Zazwyczaj kimchi jest piekielnie ostre, a to za sprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru.


Kimchi potrawa.


   W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi.

   
Zrobienie kimchi w domu jest naprawdę łatwe, jednak pracochłonne. Przygotowanie wszystkich składników zajmuje nieco czasu. 
Kimchi najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach od przygotowania, a z czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości. 

Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kimchi.

Twarożek z rzodkiewką

Twarożek z rzodkiewką

www.e-ksiazkakucharska.pl
Twarożek z rzodkiewką.

Twarożek z rzodkiewką.

    Twarożek z rzodkiewką to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie lekkie, zdrowe i smaczne przekąski. To połączenie świeżego twarożku z chrupiącą rzodkiewką i szczypiorkiem to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i dostarczenie organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Przygotowanie twarożku z rzodkiewką jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać ze sobą świeży, kremowy twarożek z pokrojonymi rzodkiewkami, solą i śmietaną. Można także dodać do mieszanki świeże zioła, takie jak szczypiorek lub koperek, aby wzbogacić smak potrawy.

BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM

BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM



www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska


Bigos staropolski z winem.


NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny.


Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;)


Bigos staropolski z kiszonej kapusty.



     Aby bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży.


Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy, wypróbowany przepis, składniki przygotowanie.




Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem.


ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis

ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis


 
zupa brokułowa z pulpetami
Zupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska




Zupa brokułowa - prosty przepis.


Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami.


Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem.

Jakie dodatki do zupy z brokułów.


Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek.
Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni.
Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy.


Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą fot. Moja Książka Kucharska

Krokiety z pieczarkami i mozzarellą.



Przepis na pyszne domowe krokiety z pieczarkami.


Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne krokiety z pieczarkami, cebulą, mozzarellą i boczkiem. Można podawać z barszczem czerwonym, sosem grzybowym lub jako samodzielne danie na przystawkę. Takie krokiety mogą stanowić także świetny dodatek do lekkich zup oraz bulionów.

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i mozzarellą - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na krokiety z pieczarkami i mozzarellą


PIEROGI Z MIĘSEM - przepis

PIEROGI Z MIĘSEM - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska

Pierogi z mięsem.


Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym.


Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną.
Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny.
Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym.

Pierogi z mięsem kcal.

Ile kalorii jest w porcji pierogów z mięsem?

6 pierożków o wadze razem 240g = 492 kcal

Jak zrobić pierogi z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na pierogi z mięsem.


CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis

CHRUPIĄCE OGÓRKI KONSERWOWE - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chrupiące ogórki konserwowe.

Chrupiące ogórki konserwowe.


Przepis na ogórki konserwowe na zimę.


Te małe, chrupiące ogóreczki konserwowe mocno przechodzą świeżym smakiem kopru oraz czosnku.
Kruche i lekko cierpkie w smaku ogórki stanowią świetny dodatek do sałatek, idealnie komponują się z każdą mięsną kanapką. Ogórki te warto serwować na kanapki z grillowanym serem, ale też doskonale smakują same.

Jak zrobić ogórki konserwowe na zimę - przepis , składniki  i przygotowanie.


Przepis dwudniowy.

Słodko-kwaśne marynowane wiśnie

Słodko-kwaśne marynowane wiśnie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie 

Słodko-kwaśne marynowane wiśnie.


Przepis na lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę.


Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować. 

Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu.
Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami.
Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie.

Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.


CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę

CUKINIA MARYNOWANA W CURRY - na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cukinia marynowana w curry na zimę.

Cukinia marynowana w curry.


Przepis na cukinię w zalewie curry na zimę.


Cukinia marynowana w curry z tego przepisu jest wspaniale nasączona curry. Niezwykłego aromatu i posmaku nadaje tej cukinii świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Taką cukinię można podawać jako dodatek na ciepło do potraw kuchni indyjskiej lub jako sałatkę. Po odcedzeniu z zalewy, można ją wymieszać z majonezem i wykorzystać do posmarowania kanapki.

Do przygotowania tej cukinii używamy wyłącznie curry w proszku. Nie powinno się stosować pasty curry, gdyż zawiera ona w swoim składzie olej. Pasteryzacja wodna niestety nie zapewnia bezpieczeństwa przetworów z dodatkiem tłuszczów.


Jak zrobić cukinię marynowaną w curry na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę

PIKLE Z OGÓRKÓW - na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pikle z ogórków.


Pikle z ogórków.


Przepis na domowe pikle z ogórków na zimę.


     Te klasyczne marynowane pikle z ogórków charakteryzują się lekko pikantnym, słodkim smakiem, dzięki temu te wyjątkowe ogórki stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dla uzyskania idealnej kruchości najlepsze będą ogórki o średnicy nie większej niż  2,5 cm.


Jak zrobić pikle z ogórków na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


1 szklanka = 250ml

Przepis dwudniowy.

CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM

CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Cebula marynowana z koprem.

Cebula marynowana z koprem.


Przepis na krążki cebulowe z koprem.


       Pyszna cebula marynowana bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja.
Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach.
Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie.

Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger