Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY POŻARSKIE

KOTLETY POŻARSKIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety pożarskie fot. Moja



Przepis na najlepsze kotlety pożarskie. 


Klasyczny przepis na kotlety pożarskie z piersi kurczaka lub indyka. Klasyczny i wyjątkowy przepis na drobiowe kotlety z koperkiem  oraz pianą ubitą z białek, dzięki której kotleciki są bardzo puszyste i delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło. Można je  podać z  sosem chilli lub keczupem. Polecam!


Jak zrobić kotlety pożarskie - wypróbowany prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu na kotlety pożarskie i ulepszajcie go :) Polecam.


Oto składniki i przyprawy na kotlety pożarskie.


KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM  : przepis , jak zrobić

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić


www.e-ksiazkakucharska.pl
Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne knedle ziemniaczane z mięsem.


Najlepszy przepis na ziemniaczane kluski, które zawsze się udają. Knedle nadziewane mięsem z cebulką, okraszone zrumienioną bułką tartą. Absolutna rewelacja.

Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. 


Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami.
Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy.

Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.


Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. To samo tyczy się wszystkich innych klusek ziemniaczanych, pyz, kartaczy itp.
Ziemniaki do knedli powinny być całkowicie wystudzone i odparowane. Najlepsze takie z poprzedniego dnia. Oprócz tego ważne jest, aby ziemniaki bardzo dokładnie utłuc bądź przecisnąć przez praskę. Masa ziemniaczana musi być gładka, bez grudek. I ostatnia rzecz : po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką od razu przystępujemy do robienia knedli. To ważne, gdyż po pewnym czasie masa stanie się bardzo kleista i już tego nie uratujemy.

Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane.


KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski.


Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach.

Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU

TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki na ciepło fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczne buraczki do obiadu na ciepło.


Pyszna sałatka z gotowanych, tartych buraczków ćwikłowych. Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także  do pieczonej kaczki lub gęsi.

Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło.


PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM

PIEROGI LENIWE Z TWAROGIEM


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe z białym serem i ziemniakami.

Pierogi leniwe z twarogiem

Przepis na pierogi leniwe z 500g twarogu.


Najlepsze pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami. Leniwe są mięciutkie i zawsze się udają, najsmaczniejsze polane masełkiem lub zrumienioną bułką tartą. Idealne, klasyczne pierogi leniwe dla dzieci :) A może kluski leniwe? Różnie na nie mówimy, ale składniki zawsze takie same.


Jak zrobić pierogi leniwe z serem i ziemniakami- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pierogi leniwe.


KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie

KAPUSTA CZERWONA Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI: duszona na winie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Czerwona kapusta na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na duszoną czerwoną kapustę z jabłkami na ciepło do obiadu.


Pyszna czerwona kapusta na ciepło zasmażana z jabłkami i rodzynkami do obiadu. Kapusta duszona z czerwonym winem. Sałatka z kapusty doprawiona gałką muszkatołową oraz cynamonem.  Prosta sałatka obiadowa z czerwonej kapusty idealna do pieczonej kaczki, kotletów mielonych lub schabowych- koniecznie w towarzystwie tłuczonych ziemniaków z koperkiem. Absolutnie rewelacyjna jarzynka do obiadu.

Jak zrobić kapustę czerwoną z jabłkami do obiadu - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam!

Oto składniki i przyprawy na kapustę czerwoną do obiadu.


BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty

BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty

wiąteczny barszcz na zakwasie
Tradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym. 


       Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Jako wkładkę do barszczu można podać białą kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo.

Na barszcz biały używamy zakwasu dobrze wystałego, po 3-4 dniach kwaszenia.

Jak zrobić domowy barszcz biały na zakwasie - wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu  i ulepszajcie go :) Polecam.

PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis

PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis

chrupiące placki ziemniaczane
Chrupiące placki ziemniaczane.


Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.


Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. 
Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury?


Z czym podać placki ziemniaczane.


Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne. 
A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane:

Jak zrobić placki ziemniaczane - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.



Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić

ŚLEDZIE Z CURRY I OGÓRKIEM KONSERWOWYM: przepis, jak zrobić

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą.


Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe.

Jak zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM I CEBULĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą

Przepis na klasyczną surówkę z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulą do obiadu.


Pyszna  surówka obiadowa z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, doprawiona cukrem, odrobiną chili i kiełkami. Surówka fantastycznie pasuje do smażonej ryby, do mięs pieczonych i z grilla. Świetna surówka do hot dogów lub domowych burgerów.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli - wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki i przygotowanie.


Czasem wystarczy kilkanaście minut i  pyszny obiad dla całej rodziny mamy gotowy. Surówka z kiszonej kapusty z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym to idealny pomysł na szybki, tani i pyszny obiad.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis

ŚLEDZIE NATURALNE W ŚMIETANIE: klasyczny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w śmietanie fot. Moja Książka Kucharska


Przepis na klasyczne śledzie w śmietanie.


Tradycyjne filety śledziowe z cebulą, jabłkiem w gęstej śmietanie, doprawione pieprzem, cukrem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Pyszne śledzie na Wigilię i inne uroczystości domowe.

Jak zrobić śledzie w śmietanie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na śledzie i ulepszajcie go! Polecam.

NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis

NAJLEPSZE ŚLEDZIE ZAKWASZANE ZE ŚMIETANĄ: wyjątkowy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem.


Proste i pyszne śledzie na Wigilię.


    Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną.  Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to  fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja!
Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem.

Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA

SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA



surówka z marchewki
Surówka z marchewki i ananasa.


Surówka z marchewki i ananasa


Surówka z marchewki i ananasa to pyszna, orzeźwiająca potrawa, która doskonale łączy słodką chrupkość marchewki z egzotycznym smakiem ananasa. 

Surówka z marchewki z ananasem to lekka i zdrowa przekąska lub dodatek do posiłku. Jest to połączenie świeżo startej marchewki i kawałków ananasa, które nadają potrawie wyjątkowej słodyczy i soczystości. Całość jest zazwyczaj polana delikatnym dressingiem, który może być zarówno słodki, jak i wytrawny, w zależności od preferencji smakowych.

SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki

SURÓWKA COLESŁAW Z CHRZANEM : przepis, składniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka coleslaw  fot. Moja Książka Kucharska

Najlepszy przepis na  surówkę colesław.


Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka  wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej.

Surówka colesław - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Surówka colesław to wyjątkowo smaczny i popularny na całym świecie dodatek do obiadu. Surówka świetnie komponuje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Idealna sałatka do mięs z grilla, do burgerów i hot dogów. Po przygotowaniu sałatkę należy odstawić na min. godzinę, aby składniki i przyprawy dobrze się 'przegryzły'.

Jak zrobić surówkę colesław.


Zobaczcie prosty i sprawdzony przepis na klasyczną surówkę colesław. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na surówkę colesław.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger