Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SURÓWKA Z POMIDORÓW I CEBULI

SURÓWKA Z POMIDORÓW I CEBULI

 

surówka z pomidorów i cebuli
Surówka z pomidorów i cebuli.

SURÓWKA Z POMIDORÓW I CEBULI

       Przepis na surówkę z pomidorów i cebuli do obiadu. Surówka z pomidorów doprawiona solą i mielonym pieprzem, skropiona octem 3%.  Gotową surówkę z pomidorów  można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.


Surówka z pomidorów i cebuli - składniki:

  • 2-3 pomidory
  • 1 niewielka cebula sałatkowa lub szalotka
  • sól, pieprz i ocet 3%
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Surówka z pomidorów i cebuli - przepis:


 Krok 1.
  • Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki lub posiekać.
Krok 2.
  • Pokrojone pomidory i cebulę ułożyć na półmisku, oprószyć solą i pieprzem (można także cukrem), następnie skropić octem 3%.
Gotową surówkę z pomidorów i cebuli posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Surówkę podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.

Miłego gotowania!
BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

 

bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym.

Składniki na bitki wieprzowe w sosie własnym:

  • 500g schabu wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 paska łyżeczka kminku
  • tłuszcz do smażenia
  • woda lub bulion do podlania kotletów

Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym:


Krok 1.
  • Mięso pokroić w poprzek włókien na skośne plastry. 
  • Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem i ukształtować okrągłe kotlety o grubości około 1cm.
  • Bitki wieprzowe oprószyć solą, pieprzem i mąką - usmażyć  na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
  • Usmażone bitki przełożyć do garnka o odpowiedniej wielkości - kotlety powinny być ułożone jedną warstwą. Wlać tłuszcz ze smażenia.
Krok 2.
  • Cebulę pokroić w krążki lub posiekać.
  • Marchew zetrzeć na tarce do jarzyn.
  • Czosnek posiekać drobno.
Krok 3.
  • Do kotletów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchew oraz kminek. Bitki wieprzowe podlać około szklanką bulionu albo wody (tak, aby płyn tylko przykrył kotlety) i dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
  • Gdy bitki wieprzowe będą już miękkie, zdjąć z ognia, doprawić jeszcze do smaku. Jeżeli okaże się, że sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą.
Gotowe bitki wieprzowe w sosie własnym podawać w garnku, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Bitki można podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną perłową, surówką z warzyw lub warzywami gotowanymi.

Miłego gotowania!
Kurczak smażony z warzywami i makaronem

Kurczak smażony z warzywami i makaronem

 

kurczak smażony z warzywami i makaronem
Kurczak z warzywami i makaronem.

Kurczak smażony z warzywami i makaronem

Kurczak z warzywami i makaronem -składniki:

  • 200g chińskiego makaronu jajecznego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 niewielkiej cukinii, pokrojona w paski
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion (ewentualnie)
  • 2 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 4 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 300g piersi z kurczaka, pokrojona w paseczki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki tahini
  • sok z limonki lub cytryny, cukier do smaku
  • posiekana kolendra lub szczypiorek do posypania potrawy
www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak z warzywami.


Kurczak z warzywami i makaronem - przepis:


Krok 1.
  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dobrze osączyć.
Krok 2.
  • Rozgrzać olej w dużym woku lub na głębokiej patelni, wrzucić posiekany czosnek, imbir oraz plasterki szalotki i pieczarek - smażyć przez około 2 minuty.
  • Następnie dodać plasterki kurczaka, paprykę oraz cukinię i smażyć, energicznie mieszając, przez kolejne kilka minut, do czasu, aż kurczak będzie dobrze usmażony w środku.
Krok 3.
  • Do woka dodać ugotowany wcześniej makaron, wlać sos sojowy i tahihi, smażyć cały czas mieszając jeszcze przez około 2 minuty.
Kurczaka z warzywami doprawić do smaku sokiem z limonki, cukrem. Danie przybrać plasterkami limonki i posypać posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem. Można posypać nasionami sezamu.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak z warzywami i makaronem.

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty pekińskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej - prosty, domowy przepis na surówkę obiadową z kapusty.

     Wypróbowany przepis na pyszną i łatwą surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem do obiadu. Surówka pekińska świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych i duszonych mięs. Można dodać do niej pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę albo ogórka. Kapusta pekińska doskonale smakuje także z majonezem albo śmietaną.

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu - oto wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.

Mam nadzieję, że przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej spodoba się Wam. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go koniecznie! :)

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka 


Kotlety mielone to klasyczne danie, które często pojawia się na naszych stołach. jednak, jeśli chcemy zrezygnować z ciężkich mięs, takich jak wieprzowina czy wołowina, kotlety mielone z indyka to świetna alternatywa. Są smaczne, lekkie i bogate w białko. W dodatku są łatwe do przygotowania i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jak zrobić kotlety mielone z indyka.


     Ten przepis na kotlety mielone z indyka jest bardzo łatwy do wykonania. Kotlety mają delikatny i tradycyjny smak. Sekretem najlepszych kotletów jest dokładne wyrobienie masy mięsnej. Najlepszy efekt daje ręczne wyrabianie mięsa mielonego z podsmażoną na maśle rumianą cebulą, jajkiem i przyprawami.

     Mielone z indyka świetnie smakują z dodatkiem posiekanej natki pietruszki lub koperkiem, z pieczarkami albo w sosie pomidorowym.
Dzięki panierowaniu w bułce tartej, kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę i piękny złoto-brązowy kolor.

     Uformowane i panierowane w bułce tartej kotlety mielone z indyka możecie przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na kilka dni. Przed smażeniem kotlety należy rozmrozić. Bywa, że to wielka wygoda i oszczędność czasu.
KURCZAK TIKKA MASALA

KURCZAK TIKKA MASALA

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak tikka masala.

Kurczak tikka masala, to szybkie jednogarkowe danie z prostych składników, które łatwo przygotujesz w domu.

     Indyjski kurczak tikka masala z tego przepisu z powodzeniem może rywalizować z każdą indyjską restauracją. Bogaty i kremowy sos masala z aromatycznymi, złocistymi kawałkami kurczaka jest jednym z najlepszych jakie znam.

Kurczak tikka masala - oryginalny przepis.

    Oryginalny tikka masala jest zwykle przyrządzany z kurczaka marynowanego w jogurcie, następnie szaszłykowanego i grillowanego na węglu drzewnym. Dzięki temu kurczak po hindusku ma niesamowity smak i zapach grilla. Aby przepis był łatwiejszy do zrobienia w domu, używamy patelni lub garnka.

     Połączenie niesamowitych przypraw: Garam Masala, Kuminu, mielonej kolendry i kurkumy w tym kremowym sosie na bazie pomidorów jest tak doskonałe, że kurczak tikka masala, z tego przepisu, eksploduje smakiem.

Co podawać z kurczakiem tikka masala?

    Kurczaka tikka masla najlepiej podawać z ryżem Basmati, z ryżem z masłem czosnkowym albo kuminem i świeżą kolendrą. Obowiązkowy jest świeży chlebek Naan lub podpłomyk do maczania w sosie masala.

Aromatyczne, złociste kawałki kurczaka w niesamowitym sosie curry - oto najlepszy przepis na kurczaka tikka masala.

NALEŚNIKI Z SEREM

NALEŚNIKI Z SEREM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Naleśniki z serem.

Puszyste naleśniki z serem - pyszny i prosty przepis.


     Przepyszne, delikatne naleśniki z dodatkiem puszystego sera z jajkiem, śmietanką i wanilią.
Naleśniki z serem to doskonały przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.
Podając naleśniki jako deser, przygotuj je z mniejszej ilości składników.
     Gotowe naleśniki z serem podaję gorące, ułożone na półmisku i posypane cukrem pudrem. Osobno podaję śmietanę i sezonowe owoce.

Obłędnie pyszne naleśniki z serem i marmoladą owocową.


     Absolutnym hitem stały się ostatnio naleśniki z serem i marmoladą :)
Odpowiednio gęstą marmoladą smaruję ser na naleśnikach i dalej postępuję tak samo jak w klasycznym przepisie na naleśniki z serem. Zachęcam do wypróbowania, pycha!

Jak zrobić naleśniki z serem - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Bardzo polecam :)


PIELMIENI

PIELMIENI

 

pielmieni
Pielmieni.

Pyszne i sycące pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku.

     Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają.
Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi z rosołem w środku to nie tylko rosyjski posiłek. Istnieje wiele odmian tego dania na całym świecie. Pielmieni są także bardzo popularne w Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pielmieni.



Jak zrobić pielmieni.


     Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek i doprawia solą. Nadzienie jest proste i składa się z niewielu składników: mielonego mięsa, cebuli, czosnku, soli oraz pieprzu. Najlepszym mięsem na nadzienie jest wieprzowina lub połączenie wieprzowiny i wołowiny. 
Kilka razy w roku przygotowuję mnóstwo tych pierożków i zamrażam. Chociaż zrobienie pielmieni może wydawać się czasochłonne, to naprawdę się to opłaca :) Zawsze, gdy jestem zajęta i nie mam czasu gotować, wyjmuję porcje pielmieni z zamrażarki i gotuję - szybki obiad mam gotowy dosłownie w kilka chwil.

Zobaczcie oryginalny przepis na pielmieni. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!

Bajgle z pieczenią wieprzową i jajkiem

Bajgle z pieczenią wieprzową i jajkiem

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bajgle z pieczoną wieprzowiną - przepis.

Bajgle z pieczoną szynką - skomponuj kanapkę idealną.

    Przepis na przepyszne bajgle z pieczenią wieprzową, sosem musztardowo-czosnkowym i jajkiem. Kanapki z szynką pieczoną z dodatkiem sałaty, pomidora, oliwek i sosu czosnkowego. Sos doprawiony odrobiną curry, przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Absolutnie pyszne kanapki, które możesz zrobić na śniadanie, do szkoły lub do pracy.

Smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania bajgle z pieczoną szynką wieprzową. Zobacz przepis ja k je zrobić.


PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym

PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym

pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki z indyka.

Pulpeciki z indyka.


Przepis na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym.


Brak pomysłu na obiad? Przybywam z pomocą :) Co powiecie na duszone pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie koperkowym?
Cudowne, mięciutkie pulpeciki, rozpływają się wręcz w ustach. Najlepszy przepis na mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :)

Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym.

BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis

BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz ukraiński z ziemniakami.

Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński.


Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.


     Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)
     Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek. W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą.

Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam.

BUTTER CHICKEN (maślany kurczak)

BUTTER CHICKEN (maślany kurczak)

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter chicken.

Wspaniały przepis na butter chicken w maślanym sosie, który z pewnością Ci się spodoba.

     Delikatny kurczak w niesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem. 

     Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis na maślanego kurczaka jest niesamowicie łatwy do wykonania. Kawałki kurczaka są delikatne i soczyste, a to dzięki cudownie przyprawionej marynacie jogurtowej. Dodatek kremowej śmietany nadaje sosowi curry jedwabiście gładką i bogatą konsystencję.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Butter Chicken.


Jak zrobić kurczaka po hindusku - oto prosty przepis na Butter Chicken, który z powodzeniem możesz przygotować w domu.

     Ten maślany kurczak jest o wiele łagodniejszy w porównaniu do innych indyjskich curry z kurczakiem, co sprawia, że uwielbiają go także dzieci. Pamiętaj, że możesz dodać tyle chili, ile chcesz. Innymi słowy, Ty masz całkowitą kontrolę nad tym, jak pikantny będzie Butter Chicken.

Soczysty i delikatny smak kurczaka zaczyna się od łatwej marynaty przygotowanej z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, imbiru, przyprawy garam masala oraz soku z limonki. Indyjski kurczak będzie tym lepszy i delikatniejszy, im dłużej będzie marynowany. Można użyć udek bez kości i skóry lub filetu z kurczaka. Następnie należy podsmażyć kawałki kurczaka na rumiano. 

Kawałki rumiane = smak.

Sos masala przygotuj na tej samej patelni. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku.

Masz ochotę na coś pysznego? Oto wypróbowany przepis na Butter Chicken.

Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się przepis na maślanego kurczaka w sosie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) 

CIABATTA Z KOZIM SEREM I GRILLOWANĄ CUKINIĄ

CIABATTA Z KOZIM SEREM I GRILLOWANĄ CUKINIĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciabatta z grillowaną cukinią.

Ciabatta z kozim serem i cukinią: doskonały pomysł na chrupiącą przekąskę.


     Pyszna, chrupiąca ciabatta z kozim serem, grillowaną cukinią i pomidorami z dodatkiem pachnącej, świeżej bazylii. Zobaczcie przepis na łatwe i szybkie kanapki, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam :)

Oto przepis i składniki na ciabattę z kozim serem i grillowaną cukinią.


KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA

KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety siekane z kurczaka.

Masz ochotę  na coś pysznego? Oto prosty przepis na kotlety siekane z kurczaka, które łatwo i szybko przygotujesz.

     Kotlety siekane z kurczaka to potrawa, którą uwielbiają ludzie w każdym wieku. Wykonane z posiekanej piersi kurczaka z jajkiem i majonezem, z dodatkiem posiekanego koperku, to doskonały przepis na szybką przekąskę, obiad albo kolację. Można je podawać z ryżem na sypko, ziemniakami oraz ulubioną sezonową sałatką. Można je także zapakować na lunch do pracy.  Te pyszne kotleciki z piersią kurczaka z majonezem są także świetną opcją do pudełka na drugie śniadanie dla dziecka.

Ten przepis na kotlety siekane z pewnością będzie hitem wśród miłośników kurczaka.

     Kotlety siekane z kurczaka najlepiej smakują podawane z serowymi lub czosnkowymi dipami. W rzeczywistości możesz uczynić to danie jeszcze smaczniejszym, dodając do kotletów z kurczaka kukurydzę, paprykę albo ulubione przyprawy. Ponadto, jeżeli jesteś jednym z tych smakoszy ostrych potraw i lubisz dużo pikantnego smaku, dodaj do kotletów mielonego chili.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety siekane z kurczaka.

Kotlety drobiowe - chrupiący i przepyszny kurczak sprawi, że będziecie zachwyceni.

     Kotlety z kurczaka są chrupiące na zewnątrz i mają piękny, złocistobrązowy kolor, a w środku są soczyste, miękkie i delikatne. W tym przepisie na kotlety drobiowe siekane  mąkę pszenną możesz zastąpić bezglutenową. Mąka działa jak środek wiążący, więc inne mąki sprawdzą się równie dobrze.

Kotlety siekane z kurczaka najlepiej smakują świeże, jednak w zamkniętym pojemniku można je przechować w lodówce 2-3 dni. Można je podgrzać w kuchence mikrofalowej. Jednak dla uzyskania lepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać te placuszki na patelni.

Doskonałe kotlety siekane z kurczaka - oto prosty, domowy przepis, który z pewnością Ci się spodoba :)

Mam nadzieję, że Tobie i Twojej rodzinie spodoba się mój przepis na siekane kotlety. Korzystaj z niego i koniecznie go ulepszaj :) Polecam!

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger