 |
Prosty przepis na barszcz biały. |
Barszcz biały na zakwasie - prosty przepis.
Barszcz biały to tradycyjna polska zupa wielkanocna, pełna smaku i wykonana z prostych składników.
Prosty przepis na smaczny barszcz biały gotowany na kiełbasie i zakwasie pszennym.
Tradycyjny biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami to po prostu doskonała, bogata i sycąca zupa, jednocześnie jasna i delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem.
Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie. Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc rozejrzeć się za najlepszą kiełbasą do barszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej albo białej kiełbasy jest tu więc bardzo ważna.
Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami.
 |
Barszcz biały na zakwasie. |
Barszcz biały - całoroczny klasyk, szczególnie uwielbiany w chłodniejsze miesiące.
Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych dni z rzędu, myślę wtedy: ach dobrze! Pogoda w sam raz na biały barszcz.
Barszcz biały a żurek.
Barszcz biały jest często mylony z żurkiem, i nic dziwnego ;) Na pierwszy rzut oka obie zupy są do siebie bardzo podobne. Ten ostatni jest jednak o wiele bardziej kwaśny, najczęściej gotowany na zakwasie żytnim i w rezultacie jest znacznie ostrzejszy pod względem smaku. Barszcz biały jest łagodniejszy w smaku i jednocześnie bardzo aromatyczny.
Barszcz biały na zakwasie - moja rodzina kocha tę zupę o każdej porze roku.
Składniki barszczu białego często różnią się w zależności od rodziny i regionu. Dodatki do barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania:
- jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie;
- ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.)
- dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam)
- mięso: plasterki ugotowanej w rosole wędzonej albo białej kiełbasy. podsmażony na rumiano boczek, żeberka (dokładnie mięso oddzielone od kości, uprzednio ugotowane w rosole)
- kromki pieczywa
- śmietanka
- majeranek
Mam nadzieję, że ten prosty przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie spodoba się Tobie i Twojej rodzinie:) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)