|
Fasolka po bretońsku. |
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Fasolka po bretońsku z kiełbasą: czy wiesz jak zrobić, aby była najlepsza?
Gdy za oknem ciemno i zimno, człowiekowi robi się głodno - i to jakoś bardziej niż zwykle ;)
Kremowa i sycąca fasolka po bretońsku z kiełbasą, intensywnie pachnąca czosnkiem, papryką i ziołami. Jedz i nie żałuj! Zimą możemy sobie pofolgować ;)
I co z tym zrobić? No właśnie...po prostu ją sobie ugotować :)
Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole, z podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami z boczku wędzonego lub słoninki oraz pokrojoną kiełbasą. Nie może zabraknąć marchewki raz pietruszki. No i koniecznie jeszcze przyprawy: majeranek, pieprz czarny, tymianek, papryka czerwona. Po prostu pycha :)
Jak ugotować fasolkę po bretońsku jak u mamy.
Poniżej mój wypróbowany, domowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie fasolki z kiełbasą jak u mamy. Mam nadzieję, że Ci się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :)