Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki
Chłodnik z botwiny. |
Chłodnik z botwiny.
Pyszny przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.
Prosty przepis na chłodnik z botwiny.
Przepis na chłodnik z botwiny jest prosty i szybki do zrobienia, zupa smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni.
Składniki na chłodnik z buraków:
- 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
- 1 litr zsiadłego mleka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek
- 2-3 ogórki małosolne
- 1 ząbek czosnku, starty
- koncentrat z buraków do smaku
- cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku