Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls 

     Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.

spring rolls z krewetkami
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls z krewetkami.

      Spring rolls z krewetkami to klasyka wietnamskiej kuchni. W tym przepisie dodaję kurczaka - został soczysty filet po pieczeniu - trzeba wykorzystać ;) Królestwo za świeże krewetki! No cóż... "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :) 

     Rozmrożone, starannie oczyszczone surowe krewetki gotujemy krótko na patelni w niewielkiej ilości wody. Kiedy nabiorą pięknego, pomarańczowego koloru natychmiast zdejmujemy z ognia. Zazwyczaj nie dodajemy przypraw do gotowania krewetek, przyprawy są w sosie do maczania rolsów. Jeżeli ktoś chce, to można dodać odrobinę soli do gotowania albo trawę cytrynową.

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

 

chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny.

Chłodnik z botwiny.

     Pyszny przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Prosty przepis na chłodnik z botwiny.

     Przepis na chłodnik z botwiny jest prosty i szybki do zrobienia, zupa smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni.

Składniki na chłodnik z buraków:

  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • koncentrat z buraków do smaku
  • cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

 

pierogi chińskie
Pierogi chińskie.

Pierogi chińskie

    Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. 

Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to:

  • mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu
  • kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio przed lepieniem pierożków. Wcześniej zasypujemy ją odrobiną soli i odstawiamy aby puściła sok, który odlewamy i mocno odciskamy kapustę.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • imbir
  • lekki sos sojowy, olej sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański 

Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.


Ciasto na chińskie pierożki


ciasto na chińskie pierożki
Ciasto na chińskie pierożki



Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi 2:1 wagowo. Aby zrobić około 30 pierożków potrzeba:

  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

Początkowo ciasto jest średnio twarde, jednak po odpoczynku stanie się delikatne i mięciutkie. Przygotowanie ciasta na pierożki jest dość proste. Wystarczy połączyć mąkę i wodę a następnie ugniatać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Następnie ponownie zagnieść, przenieść do miseczki, przykryć i pozostawić na kolejne 60 minut do odpoczynku. Po tym czasie ciasto stanie się mięciutkie i delikatne. Łatwo się wałkuje na bardzo cienkie placki.

Sałatka z arbuzem, szpinakiem i fetą. Miodowo-musztardowy dressing sałatkowy.

Sałatka z arbuzem, szpinakiem i fetą. Miodowo-musztardowy dressing sałatkowy.

sałatka z arbuzem
Sałatka z arbuzem.

 Sałatka z arbuzem.

     Szybka i pyszna sałatka z arbuzem, pomidorami, fetą, szpinakiem, orzeszkami i selerem naciowym. Idealna sałatka na grilla z niesamowitym dressingiem miodowo - musztardowym.



Sałatka z arbuzem i fetą.


      Ta aromatyczna i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym dodatkiem do prawie wszystkiego i jest jedną z najprostszych jaką zrobisz! Wystarczy tylko kilka prostych składników + szybki miodowo-musztardowy sos sałatkowy, a ta pyszna sałatka doskonale uzupełni twoje grillowane mięsa, łososia albo pieczonego kurczaka.


Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku (lub mix sałat, rukola)
  • 100g pokruszonego sera feta
  • 8-10 pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka schłodzonego i pokrojonego w kostkę arbuza
  • 2 łyżki uprażonych i z grubsza posiekanych orzechów (mogą być włoskie, ziemne, piniowe..)
  • suszone oregano do posypania sałatki
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Dressing musztardowo-miodowy.


     Ten niezwykle łatwy dressing musztardowo-miodowy do sałatki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak.


  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka łagodnego octu np. ryżowego, jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • sól oraz mielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos musztardowo-miodowy do sałatki ubić trzepaczką, aż powstanie jednolita emulsja.

Ryż libański z makaronem vermicelli i orzechami

Ryż libański z makaronem vermicelli i orzechami

ryż po libańsku
Ryż po libańsku.

 Ryż z makaronem i orzechami po libańsku.

     Ryż po libańsku to bardzo proste, wegańskie danie wykonane z zaledwie trzech składników: makaronu vermicelli, ryżu i oliwy z oliwek. Do ryżu można dodać trochę podprażonych orzeszków piniowych - smak będzie niesamowity!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ryż libański z makaronem i orzechami.


Klasyczny ryż libański zazwyczaj składa się z połamanego na mniejsze kawałki, bardzo cieniutkiego makaronu vermicelli, długo ziarnistego ryżu oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewentualnie masła). Doprawiamy go jedynie odrobiną soli. Uwielbiam uzupełnić smak ryżu dodając do niego podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub ziemne niesolone.

Ryż po libańsku jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka moich ulubionych, które być może i Wam się spodobają. Zobaczcie sami:

Lemoniada brzoskwiniowa

Lemoniada brzoskwiniowa

lemoniada brzoskwiniowa
Lemoniada brzoskwiniowa.

 Lemoniada brzoskwiniowa.

     Pyszna, domowa lemoniada brzoskwiniowa ze świeżo wyciskanym sokiem cytrynowym, miętą i lodem. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia lemoniada z brzoskwiń ma piękny złocisto-pomarańczowy kolor i jest idealna na lato. Lemoniadę można przygotować ze świeżych brzoskwiń albo z soku brzoskwiniowego. Ilość cukru warto dostosować do własnego smaku. 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Lemoniada brzoskwiniowa.

Lemoniada brzoskwiniowa przepis.

     Super szybki przepis na lemoniadę ze świeżego soku cytrynowego oraz brzoskwiniowego. Owoce zostały wyciśnięte w wyciskarce wolnoobrotowej, co zajęło dosłownie tylko kilka chwil. Innym sposobem brzoskwinie można zblendować i przecedzić przez gęste sito. Powinno się uzyskać około 1 szklankę soku brzoskwiniowego.


Składniki:

  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego
  • 1 szklanka soku cytrynowego
  • około 1/2 szklanki cukru albo miodu
  • około 1,25 litra wody stołowej albo gazowanej
  • lód, listki świeżej mięty, plasterki cytryny
Przygotowanie:

Krok 1.
  • W jednej szklance wody o temperaturze pokojowej rozpuścić cukier lub miód.
Krok 2.
  • Do dużego dzbanka wlać sok z cytryn, brzoskwiń oraz syrop cukrowy - wymieszać. Następnie wlać pozostałą wodę (najlepiej schłodzoną). Przed podaniem, do lemoniady brzoskwiniowej wsypać kostki lodu, udekorować plasterkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.
Mam nadzieję, że przepis na lemoniadę brzoskwiniową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :)

Miłego gotowania!




Zupa kalafiorowa z serem

Zupa kalafiorowa z serem

zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa.


Zupa kalafiorowa z serem.


Zupa kalafiorowa z serem, ziemniakami i koperkiem. Zupa ugotowana na rosole, bez mięsa. Kalafiorowa ta jest bogata i kremowa, pełna warzyw i ma idealną równowagę smaków. To jeden z tych przepisów, do których często wracam. 

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką

 

kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone z indyka

  • jak zrobić mielone z indyka

  • ile smażyć kotlety mielone z indyka

     Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil.

     Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu, a tym samym także mniej kalorii. Do kotletów dodaję często śmietankę lub majonez, są wtedy bardziej soczyste. Te pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią.

     Jak zrobić mielone z indyka. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje ulubione dodatki: oczywiście sól, pieprz, ale także posiekany koperek, czosnek oraz prażoną cebulkę. Masę mięsną starannie wyrabiamy z jajkiem i bułą namoczoną w mleku. Można dodać odrobinę śmietany lub majonezu. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kotleciki i panierujemy w bułce tartej (u mnie mieszanka tartej bułki z panierką Panko).

www.e-ksiazkakucharska.pl



        Ile smażyć kotlety mielone z indyka.  Kotlety z indyka smażymy nieco krócej niż klasyczne mielone, mięso to jest znacznie delikatniejsze. Wystarczy po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki staną się złocistobrązowe i gotowe. Patelnię z kotletami można przykryć i odstawić na chwilę, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie

Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie

krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem.

Krewetki z czosnkiem.


     Krewetki z czosnkiem na maśle to bardzo szybkie i łatwe danie z krewetkami. Maślany sos czosnkowy do krewetek z nutą białego wina, żółtej pasty curry i cytryny przygotujesz w mniej niż 10 minut.

     Te niesamowite krewetki na maśle z czosnkiem to doskonałe fit danie na obiad, lunch do pracy, kolację lub przyjęcie. Krewetki można podać z tradycyjnym makaronem,  makaronem z cukinii lub kalafiorem ugotowanym na parze.

Jak zrobić krewetki.


      Aby zrobić to szybkie danie z krewetek potrzeba tylko kilku prostych składników. Przyrządzenie krewetek jest szybkie i zajmuje dosłownie kilka chwil.  Oto kilka wskazówek jak zrobić krewetki, aby były pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach:
  • Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem przyrządzania krewetek -niech będą pod ręką. Cebulkę, czosnek oraz zioła siekamy, cytrynę kroimy w plastry. Krewetki z patelni robi się naprawdę szybko - przegotowane krewetki są niestety gumowate i nieprzyjemne do jedzenia.
  • Używamy białego wina do krewetek, koniecznie najlepszej jakości. Jego smak ma niewątpliwy wpływ na smak krewetek i sosu. Zamiast białego wina można użyć lekkiego bulionu z kurczaka, ewentualnie rybnego.
  • W przepisie wykorzystałam białe krewetki mrożone. Należy je rozmrozić przed dodaniem na patelnię. Pozostawiłam z tymi cudownymi ogonkami :) Wspaniałe byłyby świeże krewetki, nie zawsze jednak u nas dostępne.
Sałatka ze szpinakiem i fetą

Sałatka ze szpinakiem i fetą

sałatka ze szpinakiem i fetą
Sałatka ze szpinakiem i fetą.

Sałatka ze szpinakiem i fetą.

     Ta sałatka ze szpinakiem i fetą to przepyszna i super prosta do zrobienia sałatka na lato. Wystarczy tylko kilka sezonowych składników + prosty czosnkowo-ziołowy sos sałatkowy i sałatka ze szpinakiem staje się niezwykle orzeźwiająca i pyszna.

     Ta aromatyczna sałatka z serem feta i szpinakiem jest idealnym dodatkiem do prawie wszystkiego. Świetny pomysł na szybkie i smaczne danie fit na lunch do pracy, kolację na grilla lub przyjęcie.

Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorami koktajlowymi, posiekanym selerem naciowym oraz orzeszkami - zobacz wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.
Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

 

fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą.

Fasolka szparagowa.

     Gotowana albo pieczona fasolka szparagowa jest idealnym i najłatwiejszym dodatkiem do każdego głównego posiłku. Upieczona z czosnkiem, oliwą i parmezanem może też być niesamowitą przystawką lub pomysłem na lekką kolację. 

Jak ugotować fasolkę szparagową.

     Większość kucharzy pewnie powie, aby blanszować fasolkę szparagową. Potrzeba do tego dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą, a także dużej miski z lodowatą wodą, w której zaraz po wyjęciu z wrzątku ląduje fasolka szparagowa. W ten sposób natychmiast zatrzymujemy proces gotowania, a fasolka zachowuje swój kolor i chrupkość.

      Inny sposób na gotowanie fasolki zakłada wykonanie wszystkiego w jednym garnku. W głębokiej i szerokiej patelni zagotowujemy około np. 3/4 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy fasolkę szparagową, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, pozostały płyn szybko odparowujemy i gotowe. Na tą samą patelnię dodajemy do fasolki ulubione dodatki np. masło, bułkę tartą, czosnek, sezam itp. Proste i szybkie danie z fasolki szparagowej gotowe w kilka chwil i w dodatku w jednym garnku.

Inne pyszne pomysły na obiad, które mogą Ci się spodobać:

Przepis na sałatkę grecką z greckim sosem sałatkowym

Przepis na sałatkę grecką z greckim sosem sałatkowym

 

sałatka grecka
Sałatka grecka.

Sałatka grecka.

     Grecka sałatka z autentycznym greckim sosem sałatkowym, jest aromatyczna i orzeźwiająca. Idealna sałatka na grilla.

     Tradycyjna sałatka grecka składa się z pokrojonych ogórków, pomidorów, zielonej papryki, czerwonej cebuli, oliwek oraz sers feta. Tak klasyczna kombinacja jest pyszna, więc trzymam się w przepisie, dodając jedynie odrobinę świeżej mięty dla świeżego wykończenia smaku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka grecka.

Jak zrobić sałatkę grecką

  • jak zrobić sos do sałatki greckiej.

     Aby zrobić sałatkę grecką wystarczy tylko kilka prostych składników + łatwy domowy grecki sos sałatkowy. Zamiast dużych pomidorów, można użyć małych pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki. Uwalniają one mniej wody do sałatki niż duże pomidory. Oprócz składników, które wymieniłam wyżej, do sałatki można dodać awokado, pierś kurczaka pokrojoną w kostkę albo sałatę lodową. 

     Sos winegret do sałatki greckiej to prosta mieszanina oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina, musztardy Dijon, czosnku, suszonego oregano, soli oraz pieprzu.

Inne przepisy na letnie sałatki, które mogą Ci się spodobać:

Ta sałatka grecka to hit na naszych spotkaniach rodzinnych!

Kompot truskawkowy na zimę

Kompot truskawkowy na zimę

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kompot truskawkowy.

Kompot truskawkowy na zimę:

Przygotuj:
  • 9-10 wyparzonych słoików o pojemności 900ml + nakrętki

Składniki:

  • 3 kg świeżych truskawek
  • około 600g cukru
  • gorąca woda

Kompot truskawkowy przepis:


Krok 1.
  • Umyte i osączone truskawki ułożyć w czystych, wyparzonych słoikach mniej więcej do 3/4 wysokości tj. około 300-350g truskawek
  • Zasypać cukrem. Do każdego słoika po około 4 czubate łyżki. Po około 2-3 godzinach, gdy powstanie sok, dodać tyle gorącej wody, aby zalewa sięgała do 2cm od krawędzi słoika.
  • Słoiki zamknąć i wstawić do garnka z wodą, której temperatura powinna odpowiadać temperaturze napełnianych słoików. Zagotować i po kilku minutach zdjąć z ognia. Po około 20 minutach wyjąć słoje z kompotem truskawkowym z garnka. Po wystudzeniu sprawdzić zamknięcie. Słoiki, które się nie zamknęły przechowujemy w lodówce i zużywamy w pierwszej kolejności.
Miłego gotowania!

kompot truskawkowy na zimę
Kompot truskawkowy na zimę.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger