Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów

Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów

sos jagodowy
Sos jagodowy.

 Domowy sos jagodowy

      Niesamowity sos jagodowy, który przygotujesz w domu w mniej niż 10 minut! Doskonały sos z jagód do naleśników, tostów, gofrów, makaronu, deserów, klusek na parze, pyz, lodów i jogurtu. Cudowne, soczyste owoce zanurzone w gęstym syropie o zrównoważonym smaku - coś pysznego!!!

Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej. 

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

zupa krem z cukini
Zupa krem z cukinii.

 Zupa krem z cukini

     Doskonale doprawiona zupa krem z cukini z ziemniakami, czosnkiem, cebulą i ziołami: tymiankiem oraz rozmarynem. Zupa cukiniowa zabielana śmietaną kremówką i zagęszczona serkiem topionym albo cheddar. Dodatek sera i śmietany może być opcjonalny, dzięki nim jednak to mój najlepszy przepis na zupę z cukinii. 

Ketchup z cukini od babci Ali

Ketchup z cukini od babci Ali

ketchup z cukini
Ketchup z cukini.

 Ketchup z cukini

      Doskonale doprawiony, lekko pikantny domowy ketchup z cukini i cebuli do słoików. Keczup z cukinii jest szybki w przygotowaniu, łatwy i ma bardzo wszechstronne zastosowanie. 

Jak zrobić ketchup z cukini

     Domowy keczup z cukinii jest naturalny, zdrowy, a jego smak nie równa się z żadnym innym. Nie jest taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs. 

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

dżem z agrestu
Dżem z agrestu.

 Dżem z agrestu

     Pyszny, domowy dżem z agrestu. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania. Dodatek cukru do dżemów bywa zróżnicowany. Dodając 500-700g cukru na 1 kilogram agrestu, dżem nie wymaga dodatkowego utrwalania. Cukier użyty w takiej proporcji jest rzeczywiście środkiem konserwującym. Można ograniczyć ilość cukru w dżemie do 200g na 1 kilogram owoców, należy jednak zagęścić dżem agrestowy przez odparowanie, a jego trwałość zapewnić drogą pasteryzacji.
Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 2

 

sałatka z ogórków szwedzka
Sałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka

     Domowa sałatka z ogórków szwedzka do słoików na zimę. Sałatka z marchewką, cebulą i gorczycą w zalewie bez oleju. Pasuje idealnie jako dodatek do obiadu, do dań mięsnych i kanapek. Można ją wykorzystać jako urozmaicenie do domowych burgerów i tortilli. Warto zapamiętać przepis, sałatka wszystkim bardzo smakuje :)

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1>>>

Sałatka szwedzka na zimę

     Cienko pokrojone plasterki chrupiących ogórków to moja propozycja pysznej sałatki szwedzkiej na zimę. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sałatki na około 12 słoików po 0,5 litra:

  • 4 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 3 cebule, pokrojone w cienkie piórka
  • 4 litry wody
  • szklanka soli

Zalewa do sałatki szwedzkiej:

  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki cukru
  • 6 szklanek wody
Dodatkowo do każdego słoika:
  • kilka plasterków marchewki
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Kompot  z agrestu z truskawkami

Kompot z agrestu z truskawkami

kompot z agrestu
Kompot z agrestu.

 Kompot z agrestu

na 4 słoiki 1,0 litra
  • 1kg agrestu
  • truskawki
Syrop cukrowy:
  • 2 litry wody
  • 0,5kg cukru

Kompot z agrestu na zimę


Krok 1.
  • Agrest oczyścić, umyć i osuszyć.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włożyć agrest do mniej więcej 1/2 wysokości słoika, następnie dopełnić truskawkami do 3/4 wysokości.
Krok 2.
  • Z wody i cukru ugotować syrop. Gorącym syropem zalać agrest i truskawki w słoikach, natychmiast zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy kompot z agrestu całkowicie ostygnie, przenieść w suche, ciemne i chłodne miejsce na przechowanie. Kompot agrestowy można zapasteryzować.
Mam nadzieję, że przepis na kompot z agrestu i truskawek spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

kompot z agrestu
Kompot z agrestu.


Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki krokodylki.

Ogórki krokodylki

     Chrupiące ogórki krokodylki z chili i czosnkiem w słodko-pikantnej zalewie po meksykańsku.

 Krokodylki  to fantastyczna przekąska, dodatek do kanapek, sałatek albo do obiadu. Ogórki mają zrównoważony smak - słodki i ostry komponują się idealnie w połączeniu z wyrazistym aromatem czosnku i lekko kwaskowej zalewy. Przepis na krokodylki warto zapamiętać - mój ulubiony i niezawodny. Ogórki są przepyszne, chrupiące, bardzo ostre i bardzo dobrze się przechowują. Wszystkim smakują :)


Krokodylki

     Aby zrobić najbardziej chrupiące krokodylki potrzebujemy małych ogórków gruntowych. Te większe też ewentualnie można wykorzystać, należy je jednak pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.


Przetwory domowe na zimę: kilka przepisów, które mogą Ci się spodobać:


ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki.


Składniki i przyprawy na ogórki krokodylki

  • 2,5kg świeżych ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli

Ogórki krokodylki zalewa:

  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 600g cukru
  • 1 główka czosnku, drobno siekamy ząbki
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • 8 łyżek oleju


Ogórki krokodylki przepis

     Krok 1.

  • Małe ogóreczki gruntowe starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki. Ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około 4-6 godzin, aby puściły sok. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
  • Gotujemy zalewę z octu, cukru, posiekanego czosnku, chili i oleju. Wystudzoną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 3.
  • Zamarynowane krokodylki z chili i czosnkiem układamy w miarę ciasno w słoikach i dopełniamy zalewą. W słoiczkach, między ogórkami mogą gromadzić się bąbelki powietrza - długim patyczkiem np. do szaszłyków poruszać ogóreczkami, aby umożliwić odpływ bąbelków na powierzchnię. W razie potrzeby dopełnić słoiczki zalewą. Krokodylki mocno zakręcić i zapasteryzować w garnku z wodą przez około 20 minut od momentu zagotowania. Zostawić na 5 minut i wyjąć słoiczki. Odstawić na czystą, kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy krokodylki ostygną, przenieść w chłodne, ciemne i suche miejsce na przechowywanie. 
Mam nadzieję, że przepis na ogórki krokodylki spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

krokodylki ogórki

przepis na ogórki krokodylki


Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa buraczkowa.

Zupa buraczkowa

     Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!

Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.


zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa.

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1

Sałatka z ogórków szwedzka: przepis 1

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
sałatka z ogórków szwedzka.

Sałatka z ogórków szwedzka.

Pyszna sałatka z ogórków szwedzka - przepis jest szybki i łatwy do zrobienia. Doskonała sałatka szwedzka na zimę, idealna do obiadu.

Japońskie pierożki gyoza

Japońskie pierożki gyoza

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierożki gyoza.

Pierożki gyoza

     Pierożki gyoza to japońska wersja chińskich smażonych pierogów. Smak japońskich pierożków jest bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony. 

     Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu.

Przepis na chłodnik litewski

Przepis na chłodnik litewski

chłodnik litewski
Chłodnik litewski.

 Przepis na chłodnik litewski.

     Wypróbowany, pyszny przepis na chłodnik litewski z botwiny, z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku. Chłodnik litewski podajemy na zimno, najlepszy z jajkiem na twardo i startym, świeżym ogórkiem.

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls 

     Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.

spring rolls z krewetkami
Spring rolls z krewetkami.

Spring rolls z krewetkami.

      Spring rolls z krewetkami to klasyka wietnamskiej kuchni. W tym przepisie dodaję kurczaka - został soczysty filet po pieczeniu - trzeba wykorzystać ;) Królestwo za świeże krewetki! No cóż... "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :) 

     Rozmrożone, starannie oczyszczone surowe krewetki gotujemy krótko na patelni w niewielkiej ilości wody. Kiedy nabiorą pięknego, pomarańczowego koloru natychmiast zdejmujemy z ognia. Zazwyczaj nie dodajemy przypraw do gotowania krewetek, przyprawy są w sosie do maczania rolsów. Jeżeli ktoś chce, to można dodać odrobinę soli do gotowania albo trawę cytrynową.

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki

 

chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny.

Chłodnik z botwiny.

     Pyszny przepis na chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu.

Prosty przepis na chłodnik z botwiny.

     Przepis na chłodnik z botwiny jest prosty i szybki do zrobienia, zupa smakuje niesamowicie. Nie ma tu fantazyjnych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne. Zupa utrzymuje się dobrze, w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni.

Składniki na chłodnik z buraków:

  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • koncentrat z buraków do smaku
  • cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

 

pierogi chińskie
Pierogi chińskie.

Pierogi chińskie

    Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. 

Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to:

  • mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu
  • kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio przed lepieniem pierożków. Wcześniej zasypujemy ją odrobiną soli i odstawiamy aby puściła sok, który odlewamy i mocno odciskamy kapustę.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • imbir
  • lekki sos sojowy, olej sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański 

Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.


Ciasto na chińskie pierożki


ciasto na chińskie pierożki
Ciasto na chińskie pierożki



Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi 2:1 wagowo. Aby zrobić około 30 pierożków potrzeba:

  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

Początkowo ciasto jest średnio twarde, jednak po odpoczynku stanie się delikatne i mięciutkie. Przygotowanie ciasta na pierożki jest dość proste. Wystarczy połączyć mąkę i wodę a następnie ugniatać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Następnie ponownie zagnieść, przenieść do miseczki, przykryć i pozostawić na kolejne 60 minut do odpoczynku. Po tym czasie ciasto stanie się mięciutkie i delikatne. Łatwo się wałkuje na bardzo cienkie placki.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger