Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

 

schab w sosie po węgiersku
Schab w sosie po węgiersku.

Zrazy schabowe w sosie po węgiersku

Składniki:

  • 600g schabu
  • mąka do oprószenia kotletów
  • sól i pieprz
  • smalec lub olej do smażenia zrazów

Sos węgierski do zrazów schabowych:

  • 3-4 łyżki masła
  • 1 duża, drobniutko posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2-1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • około 400ml wywaru z mięsa
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, cukier i pieprz do smaku

Przepis na zrazy schabowe w sosie po węgiersku:


Krok 1.
  • Koncentrat pomidorowy poddusić razem z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką na połowie masła dla wydobycia silniejszego zabarwienia i smaku.
  • Z reszty masła i mąki przygotować lekko zrumienioną zasmażkę, dodać przesmażony koncentrat, rozprowadzić wywarem, dodać tymianek i zagotować. Gotować na małym ogniu. Sos węgierski doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. 
Krok 2.
  • W tym czasie przygotować zrazy schabowe. Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien. Odciąć nadmiar tłuszczu, lekko rozbić tłuczkiem, następnie wyrobić nożem, nadając zrazom okrągły kształt. Kotlety posolić, oprószyć pieprzem mielonym i mąką - smażyć na silnym ogniu na rumiano z każdej strony. Do zrazów dodać przygotowany sos węgierski - dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie i delikatne (w razie konieczności podlać odrobiną wywaru z mięsa). 
Gotowe zrazy w sosie po węgiersku podajemy z ziemniakami puree, kaszą perłową, gotowanym kalafiorem lub fasolką szparagową i sezonowymi surówkami.

Oto kilka innych przepisów na pyszne obiady, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania! 

Pieczona kiełbasa z papryką, pomidorami, czosnkiem i ziołami

Pieczona kiełbasa z papryką, pomidorami, czosnkiem i ziołami

 

pieczona kiełbasa
Pieczona kiełbasa.

Pieczona kiełbasa

     Przygotowanie tego prostego i pysznego przepisu na pieczoną kiełbasę z papryką zajmuje mniej niż 30 minut. Ulubione kiełbaski, kolorowa, słodka i ostra papryka, cebula i soczyste pomidorki z oliwą z oliwek, oregano, tymiankiem, bazylią i czosnkiem to prawdziwa uczta dla całej rodziny.

  • bardzo łatwy i szybki przepis
  • kilka prostych i łatwo dostępnych składników
  • pyszna i aromatyczna potrawa, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil

Zupa z młodych buraczków i botwinki

Zupa z młodych buraczków i botwinki

 

zupa z młodych buraczków
Zupa z młodych buraczków.

Zupa z młodych buraczków

     Szybka, łatwa i aromatyczna zupa z młodych buraczków ich łodyżek i liści. Ta zupa buraczkowa to świetny sposób na wykorzystanie wszystkich części buraków :) Zupę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, z pokruszonym serem feta albo z gęstą, kwaśną śmietaną. 

Głównymi składnikami zupy buraczkowej są: młode buraczki razem z botwinką, ziemniaki, marchewka, posiekany świeży koperek i 2-3 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę. Zupa ugotowana na rosole mięsnym. Można go jednak zastąpić wywarem z jarzyn.

  • bardzo łatwy przepis
  • tylko kilka głównych składników
  • tania, szybka i łatwa do przygotowania zupa

Przepis na pomidorową

Przepis na pomidorową

 

przepis na pomidorową
Przepis na pomidorową.

Przepis na pomidorową

      Szybki i pyszny przepis na pomidorową, którą można podawać z makaronem lub ryżem.  Zupę pomidorową przygotowuję zwykle z pozostałego rosołu, który często podaję na niedzielny obiad :) Tą pomidorową przygotujesz z zaledwie kilku składników, które są niedrogie i łatwo dostępne.

Ta smaczna zupa pomidorowa jest zrobiona z pomidorów z puszki i rosołu. Pomidorówka z dodatkiem duszonej cebuli, marchewki, selera i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. W sezonie letnim można użyć świeżych pomidorów, a także zaprawić zupę śmietaną.

  • bardzo łatwy i szybki przepis
  • tylko kilka prostych składników
  • świetny sposób na wykorzystanie resztek rosołu

Mizeria ze śmietaną, wypróbowany przepis i składniki

Mizeria ze śmietaną, wypróbowany przepis i składniki

 

mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną.

Mizeria ze śmietaną

     Mizeria ze śmietaną to pyszna sałatka z ogórków do obiadu. Jest kremowa, chrupiąca, orzeźwiająca i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy włożyć do miseczki pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i wymieszać wszystko ze śmietaną. Na koniec doprawić całość solą, mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast cebulki można dodać posiekany szczypiorek oraz koperek. Mizeria to świetny dodatek do każdego posiłku.

Prosta sałatka z tuńczykiem, pomidorami, ogórkiem i oliwą z oliwek

Prosta sałatka z tuńczykiem, pomidorami, ogórkiem i oliwą z oliwek

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Prosta sałatka z tuńczykiem.

Prosta sałatka z tuńczykiem

     Zdrowa i prosta sałatka z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, natką pietruszki i oliwkami. Sałatka z tuńczykiem doprawiona aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku i oregano. 

Ta sałatka z tuńczyka to idealna, świeża letnia sałatka. Doskonała na piknik, na grilla, kolację lub lunch do pracy. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, chrupiące ogórki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki do większej miski. Do sałatki z tuńczykiem można dodać posiekaną dymkę. Następnie całość skropić przygotowanym, bardzo łatwym sosem sałatkowym i gotowe. 

Sos z kurek przepis

Sos z kurek przepis

 

sos kurkowy przepis
Sos kurkowy.

Sos z kurek przepis

     Najlepszy przepis na sos z kurek z czosnkiem, podduszoną cebulką i kremową śmietaną. Sos kurkowy z posiekaną natką pietruszki i tymiankiem, doprawiony sosem Worcestershire, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tradycyjny, kremowy sos z kurek, to świetny przepis, który warto mieć pod ręką, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego :) Można podawać go z makaronem, kurczakiem, wołowiną, plackami ziemniaczanymi (przepis tutaj>>>), gnocchi, ziemniakami z wody lub puree, duszonymi kotlecikami z polędwiczki wieprzowej albo kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>). Ten sos kurkowy jest tak wszechstronny, że dobrze komponuje się z wieloma potrawami.


Przepis na szybki bigos z cukinii

Przepis na szybki bigos z cukinii

Przepis na bigos z cukinii
Bigos z cukinii.

 Przepis na bigos z cukinii

Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem.

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z cukinii z ziemniakami.

 

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

     Szybka, łatwa i pyszna zupa krem z cukinii z ziemniakami, czosnkiem i zieloną pastą curry.  Świeża mięta i sok z cytryny nadają zupie niezwykły, bogaty smak. Idealna zupa cukiniowa na lato.

Ten krem z cukinii przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na precyzyjne krojenie warzyw. Wystarczy z grubsza wszystko posiekać, szybko poddusić, zmiksować na gładki krem i gotowe. Dodatek oleju kokosowego nadaje zupie lekką słodycz, która uzupełnia pastę curry i sok z cytryny. Można jednak łatwo zastąpić go oliwą lub masłem. Zielona pasta curry jest ostro-kwaśna w smaku. Zwolennikom łagodniejszych potraw polecam curry w proszku :)

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.


 Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

     Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa ta często gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to danie pełne smaku i ciepła, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół oraz przypraw. Wersja z młodą kapustą jest mniej kwasowa i bardziej delikatna w smaku niż tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Do kapuśniaku często dodaje się kiełbasę, która nadaje potrawie wyrazisty smak i aromat. Zupa ta gotowana jest na wolnym ogniu, co pozwala składnikom dobrze się połączy i rozwijać smak. 
Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem

Ziemniaki smażone z białą fasolą i czosnkiem

 

www.-ksiazkakucharska.pl
Ziemniaki z patelni.

Ziemniaki smażone

Pyszny i łatwy przepis na ziemniaki z patelni smażone z fasolą, czosnkiem i chili. 

Składniki:

  • około 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niewielką kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2-1 papryczka chili, posiekana, bez nasionek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Przepis  na smażone ziemniaki


Krok 1.
  • Na większej, żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Pod koniec smażenia dodać fasolę z puszki z sosem pomidorowym - smażyć, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
ziemniaki smażone


Oto kilka innych przepisów na ziemniaki, które mogą Ci się spodobać:



Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry

Ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i curry

 

ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni.

Ziemniaki z patelni

   Prosty i pyszny przepis na ziemniaki z patelni smażone z czosnkiem, chili i pietruszką. Takie ziemniaki to świetny dodatek do obiadu.

  • prosty przepis, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka
  • nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne jest niedrogie i łatwo dostępne
  • doskonałe ziemniaki z patelni do obiadu, np. pieczonego kurczaka (przepis tutaj>>>)
Ogórki konserwowe przepis

Ogórki konserwowe przepis

ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe.

 Ogórki konserwowe

     
       Małe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe na zimę w occie, z marchewką, koprem, czosnkiem i chrzanem. Łatwe i szybkie do zrobienia korniszony. 

Ogórki konserwowe przepis

  

     Oto wypróbowany dobry przepis na ogórki konserwowe.

Składniki:

na 9 słoików 720ml

  • około 3 kg małych ogóreczków gruntowych
  • 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
  • obrane ząbki czosnku (do każdego słoika po 2) 
  • kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry
  • 9 baldaszków kopru (po 1 do każdego słoika)
  • gorczyca

Zalewa do ogórków konserwowych:

  • 2,5 litra wody
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe

Przepis na ogórki korniszony

Krok 1.

  • Przygotować małe, nie wyrośnięte, twarde, foremne ogóreczki gruntowe i namoczyć w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Następnie umyć i rozłożyć na czystej ściereczce, aby obeschły.
  • Ogóreczki ułożyć w małych słoikach przekładając koprem, chrzanem, obranym czosnkiem i plasterkami marchwi. Do każdego słoika wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 2.
  • Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalewą dopełnić słoiczki z korniszonami. Mocno zakręcić. Ogórki konserwowe gotować przez 10-15 minut w garnku z wodą. Korniszonki zostawić na 5 minut, a następnie wyjąć i odstawić do góry dnem na czystą, kuchenną ściereczkę. Gdy ogórki całkowicie ostygną, przenieść je w ciemne, suche i chłodne miejsce na przechowanie.

Oto kilka innych przepis na domowe przetwory na zimę, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na ogórki konserwowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

ogórki konserwowe przepis
Ogórki konserwowe przepis


Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym

Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym

 

kurczak curry

Kurczak curry

      Bogaty w smaku, kremowy kurczak curry z mlekiem kokosowym i warzywami to jednogarnkowy posiłek, który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Curry przygotowane z filetu kurczaka, żółtej pasty curry, świeżych ziół, cukinii i pomidorów z puszki. Curry smakuje fantastycznie z ryżem jaśminowym i surówką ze świeżej kapusty i marchewki.

  • Ten łatwy przepis na curry możesz dostosować do swojego smaku. Wybierz swoje ulubione mięso i warzywa i spraw, aby było tak łagodne lub tak ostre, jak lubisz.
  • Można użyć filetu z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka. Zamiast kurczaka możesz użyć krewetek, wieprzowiny, indyka lub wołowiny.
  • Kurczak curry z cukinią jest jednym z najłatwiejszych posiłków do zrobienia i smakuje niesamowicie

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger