![]() |
Pielmieni gruzińskie. |
Pielmieni gruzińskie: niezawodny przepis
To jest prosty i niezawodny przepis na klasyczne gruzińskie pielmieni.
Klasyczne pielmieni gruzińskie z mieloną baraniną, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pielmieni doprawione grubo mielonym pieprzem, doskonałe z masłem, kwaśną gęstą śmietaną oraz octem. Pyszny przepis na pierożki z rosołem w środku.
Jeśli kochasz miękkie, delikatne i soczyste pielmieni, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
![]() |
Pielmieni gruzińskie z pieprzem, śmietaną i octem. |
Jak zrobić idealne pielmieni.
Te małe pierożki można lepić ręcznie, albo skorzystać ze specjalnej okrągłej lub kwadratowej formy do pielmieni, która znacznie przyśpiesza ich wytwarzanie :) W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać delikatne i miękkie ciasto oraz soczysty i pyszny farsz do pielmieni za każdym razem. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić domowe pielmieni to mielone mięso, cebula, czosnek, posiekana natka pietruszki oraz rosół. Na ciasto pierogowe podaję mój najlepszy przepis :)
![]() |
Klasyczne pielmieni. |
Z czym podawać pielmieni.
Pielmieni to danie niezwykle wszechstronne. Te małe pierożki można podawać z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem greckim, stopionym masłem, octem no i koniecznie z posypane grub mielonym pieprzem. Pielmienie doskonale smakują podane z rosołem, czystym barszczem czerwonym albo białym.
Mam nadzieję, że przepis na gruzińskie pielmieni spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
![]() |
Pielmieni gruzińskie. |
Pielmieni gruzińskie - składniki :
- 600g mielonego mięsa z baraniny lub jagnięciny
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, starte
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (same listki)
- około 1/2 szklanki rosołu
- sól i pieprz do smaku
Ciasto na pielmieni:
- 550g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania
- około 250g gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
- 1 jajko
- szczypta soli
Pielmieni gruzińskie przepis:
Krok 1.
- Z mielonej baraniny, posiekanej cebuli, czosnku, natki pietruszki, rosołu i przypraw starannie wyrobić delikatny i pulchny farsz do pierożków.
Krok 2.
- Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto na pielmieni. Z pobranej części rozwałkować cienki placek, z którego wykrawać okrągłe, niewielkie placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać jak pierożki, a następnie zlepić ze sobą oba końce pierożków, aby powstały zgrabne uszka.
- Przygotowane pielmieni wrzucać na wrzącą i osoloną wodę - gotować kilka minut od chwili, kiedy pierożki wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe pielmieni podawać z masłem, gęstą śmietaną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz octem.
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz