Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIELMIENI

 

pielmieni
Pielmieni.

Pyszne i sycące pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku.

     Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają.
Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi z rosołem w środku to nie tylko rosyjski posiłek. Istnieje wiele odmian tego dania na całym świecie. Pielmieni są także bardzo popularne w Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pielmieni.



Jak zrobić pielmieni.


     Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek i doprawia solą. Nadzienie jest proste i składa się z niewielu składników: mielonego mięsa, cebuli, czosnku, soli oraz pieprzu. Najlepszym mięsem na nadzienie jest wieprzowina lub połączenie wieprzowiny i wołowiny. 
Kilka razy w roku przygotowuję mnóstwo tych pierożków i zamrażam. Chociaż zrobienie pielmieni może wydawać się czasochłonne, to naprawdę się to opłaca :) Zawsze, gdy jestem zajęta i nie mam czasu gotować, wyjmuję porcje pielmieni z zamrażarki i gotuję - szybki obiad mam gotowy dosłownie w kilka chwil.

Zobaczcie oryginalny przepis na pielmieni. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pielmieni.



Pielmieni - składniki:

Ciasto na pielmieni:

  • 550g mąki pszennej
  • 250g gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju (ewentualnie)

Farsz na pielmieni:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, starte
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • około 1/4 szklanki zimnej wody lub rosołu

Pielmieni - przepis:


Krok 1.
  • Do miski włożyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i zimny rosół - bardzo dokładnie wyrobić. Farsz na pielmieni powinien być pulchny i .... - odstawić
Krok 2.
  • Z podanych składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto na pielmieni. Z pobranej części rozwałkować cienki placek, z  którego wykrawać okrągłe, niewielkie placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać jak pierożki, a następnie zlepić ze sobą oba końce pierożków, aby powstały zgrabne uszka.
  • Przygotowane pielmieni wrzucać na wrzącą i osoloną wodę - gotować kilka minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową.
Gotowe pielmieni podawać z masłem, gęstą śmietaną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz octem.

Miłego gotowania!
Koniecznie skomentuj. Z przyjemnością odpowiem na pytania i posłucham o Twoich doświadczeniach z tym daniem :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pielmieni.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pielmieni.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger