ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku
Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :)
Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu usmażyć.
Grzanki są naprawdę przepyszne :) Bardzo chrupiące na zewnątrz, w środku zaś eksplozja smaków :) Ja przygotowałam je z kremowym serkiem Apetina i z paluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaję z sosem tzatziki.
Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko - na kolację, na obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik .
Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu.
Pięknie pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych)
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki nasion chia
- sałata rzymska
- 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki.Krok 2.
Paluszki krabowe kroję w kawałeczki, sałatę rzymską siekam.Krok 3.
Wyjmuję ciasto francuskie z opakowania, rozkładam na blacie - przekrawam na dwie równe części, z drugim ciastem robię tak samo - mam 4 płaty ciasta.Krok 4.
Przygotowuję grzanki : płat ciasta francuskiego smaruję serkiem z czosnkiem, na to układam paluszki krabowe, sałatę, posypuję posiekanym koperkiem oraz nasionami chia, przykrywam następnym płatem i postępuję jak w pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części.Krok 5.
Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram.Krok 6.
Przygotowane placki panieruję w jajku i od razu smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Krok 7.
Na koniec układam wszystkie grzanki na blasze do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopni i zapiekam przez 20 minut. Gotowe.Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu na serowo-ziołowe nuggetsy z kurczaka >>>
Bardzo interesujące danie:) Kusi... Pewnie kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za komentarz :)
Usuń