wtorek, 21 marca 2017

www.e-ksiazkakucharska.pl


SEROWO-ZIOŁOWE NUGGETSY Z INDYKA


Jak przygotować domowe nuggetsy z indyka z serkiem i ziołami - przepis krok po kroku.


Do przygotowania moich nuggetsów użyłam serka Apetina pesto z rukolą, ale Wy możecie wykorzystać inne smaki - jest ich wiele i każdy nada Waszym kotlecikom zupełnie inny fajny smak. Wyobraźcie sobie kotleciki np. z czosnkiem i ziołami lub z grillowaną papryką i oliwkami. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka...

Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :)

Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów.

Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam! K.K.


SKŁADNIKI:
  • 500g filetu z indyka, zmielonego
  • 1 opakowanie kremowego serka pesto z rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
panierka:
  • około 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • bułka tarta + około szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
  • 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka
dodatkowo:
  • serek Apetina pesto z rukolą do 'maziania' nuggetsów 
'maziania'...hmm ....przepraszam Was za to określenie, ale nie znalazłam lepszego ;)




PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso mielone mieszam z serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.

Krok 2.
Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek -serwetka do rączki  no i częstujcie się mili goście :)

Smacznego :)







Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, marca 21, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania